Європа має налагодити спільне виробництво боєприпасів – Бербок

Європа має допомогти Україні боєприпасами, налагодивши не лише спільне їх постачання, але й виробництво. 

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед початком спільної зустрічі голів зовнішньополітичних і оборонних відомств ЄС у Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу. 

«Україна продовжує потребувати нашої підтримки, за допомогою якої вона зможе здобути мир. Ближчими днями та тижнями центральним завданням для цього є забезпечення боєприпасами. Тому сьогодні ми в Брюсселі в надзвичайному форматі – міністри закордонних справ і оборони – говоримо про спільні замовлення і закупівлі боєприпасів», - сказала Бербок. 

Вона разом з главою Міноборони ФРН Борисом Пісторіусом заявили, що Німеччина відіграє в цьому «особливу роль». 

«Ми в Німеччині просуваємося з виробництвом боєприпасів для САУ Gepard, але зрозуміло, що європейці мають налагодити спільні виробничі потужності. Ми маємо не лише разом постачати зброю, але й виробляти разом», - підкреслила дипломат.

Читайте також: Німеччина передала для ЗСУ ще дві САУ Gepard із амуніцією

Бербок також торкнулася теми відповідальності, адже мир у Європі та Україні може бути забезпечений, лише якщо винні у розв’язуванні цієї жорстокої війни та скоєнні злочинів будуть притягнуті до відповідальності. Бербок нагадала, що Комісія ООН з прав людини чітко дала зрозуміти, що вбивство цивільних, викрадення дітей з окупованих регіонів України є воєнними злочинами. 

Видача Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт президента рф володимира путіна вона назвала «важливим сигналом того, що ніхто не стоїть вище за право, вище за гуманітарне право». 

Бербок зазначила, що найвищою метою є мир у Європі, мир в Україні, але російський президент атакує день і ніч, продовжує вбивати, в тому числі цивільних, нищити інфраструктуру тощо. Щоби люди в Україні в подальшому могли жити в мирі, ЄС продовжить підтримувати Україну – фінансово, гуманітарно, а також військовою технікою, запевнила очільниця німецького МЗС.

Як повідомлялося, Рада міністрів ЄС із зовнішніх відносин на засіданні 20 березня у Брюсселі може погодити остаточне рішення щодо постачання боєприпасів для України.

Фото: picdrop.com