Стефанчук - про покарання росії: Будемо «бити» на кожному міжнародному майданчику

Україна працює над притягненням до відповідальності російських воєнних злочинців на різних міжнародних майданчиках.

Про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів під час брифінгу в Києві, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

“Ми будемо використовувати кожен майданчик для того, щоб довести всі етапи вчинення злочинів в Україні. Ми працюємо на рівні міжнародного права. Для нас дуже важливо йти крок за кроком: і спеціальний трибунал, і Міжнародний кримінальний суд, і рішення Генеральної асамблеї ООН. Ми будемо їх бити на кожному міжнародному майданчику. Ми хочемо досягти того, щоб вони були ізольовані в усьому світі. Я думаю, що нам це вдасться”, — сказав спікер українського парламенту.

Стефанчук поінформував, що у світовій спільноті триває дискусія щодо визнання російської федерації державою-терористом. Голова ВР підкреслив, що це обов’язковий пункт його спілкування з міжнародними колегами.

Читайте також: Костін обговорив з американськими сенаторами створення спецтрибуналу для рф

“Мій принцип такий — зараз не час шукати евфемізми, усе треба говорити чітко і правильно. Коли російська федерація є державою-терористом, треба говорити, що вона — держава-терорист. Коли росія веде війну, треба говорити, що це війна, а не конфлікт. Коли ми говоримо, що хочемо перемоги України, треба говорити: “Ми хочемо перемоги України”, а не “Треба, щоб росія не виграла”. Це все евфемізми, які дають можливість маніпулювати. Нам потрібно чітко і конкретно це зазначати”, — наголосив Стефанчук.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський створив робочу групу, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Створення трибуналу підтримали ПАРЄ, Європарламент, парламентські асамблеї НАТО й ОБСЄ.

Київ опрацьовує кілька варіантів створення спецтрибуналу. Один з них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Фото: Фейсбук