Веніславський розповів про білоруських найманців у війні рф проти України

Офіційно військовослужбовці республіки білорусь не беруть участі у війні проти України, але випадків участі білоруських найманців чимало.

Про це член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник Президента у ВР Федір Веніславський заявив в інтерв‘ю Укрінформу. 

"Офіційно білоруські військові не беруть участі у війні проти України, але є найманці, "заробітчани", контрактники. За даними української розвідки, таких випадків чимало. Це не дуже масове явище, але й непоодинокі випадки, коли військовослужбовці республіки білорусь укладають контракт у складі російських окупаційних військ і заробляють гроші, воюючи проти України", – зазначив член Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки.

Читайте також: У найближчі 2-3 тижні сил та засобів для вторгнення ворога з білорусі не існує - розвідка

Веніславський підкреслив, що республіка білорусь надала російській федерації територію для наступу, отже, за Резолюцією Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 1974 року, вона – сторона конфлікту. Парламентарій наголосив, що білорусь – такий самий агресор, як і рф. "Річ у тім, що ця агресія не переросла в повноцінну участь особовим складом у війні. Я думаю, що і не переросте. Тому зараз ми не можемо говорити про те, що республіка білорусь – відверта сторона конфлікту в сухопутній війні", – додав він.

Читайте також: росія може використати 22-24 лютого до сотні ракет - Веніславський

Як повідомляв Укрінформ, за оцінками командувача Об’єднаних Сил ЗСУ Сергія Наєва, військ, які зараз перебувають на території білорусі, недостатньо для сухопутного наступу на північні регіони України.