Верещук: За депортації під міжнародний трибунал підуть усі - від посадовців до водіїв

На тимчасово окупованих територіях загарбники повторюють радянську практику депортацій, але всі причетні до цих злочинів нестимуть відповідальність.

Про це заявила віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, передає Укрінформ із посиланням на Мінреінтеграції.

«Вкотре наголошую: за цей злочин понесуть відповідальність усі - починаючи від посадовця, який приймав рішення про депортацію, до водія, який вивозив наших людей», - сказала Верещук.

За її словами, на тимчасово окупованих територіях російські загарбники повторюють радянську практику переселення людей - депортують під виглядом евакуації. І такі акти геноциду українського народу відбуваються не вперше в історії. «Але цього разу вони відчують на собі всю відповідальність за вчинення таких злочинів. Ви знаєте, що Європарламент проголосував резолюцію, де чітко вказано про необхідність створення трибуналу над воєнними злочинцями», - сказала глава Мінреінтеграції.

Читайте також: В росію могли депортувати до 700 тисяч українських дітей - експерт

Вона також закликала громадян на тимчасово окупованих територіях не дати ворогу ввести себе в оману.

«На початку повномасштабного вторгнення були гуманітарні коридори. По них на підконтрольну Україні територію врятувалися сотні тисяч людей. Зараз окупанти не дають відкривати коридори. Натомість вони руйнують цивільну інфраструктуру й обстрілюють житлові квартали. Роблять життя людей нестерпним і змушують таким чином виїжджати, але лише на територію росії. Це депортація і порушення Женевської конвенції», - резюмувала віцепрем’єр.

Читайте також: росія готує нову хвилю депортації українців - Верещук

Як повідомляв Укрінформ, на батьківщину вдалося повернути 125 українських дітей, незаконно депортованих до рф із тимчасово окупованих територій. Загалом росія викрала майже 14 тисяч українських дітей.