У Єврокомісії заявили, що росія має виплатити Україні репарації за екоцид

Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Франс Тіммерманс заявив, що росія має виплатити репарації за екоцид.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на BNR.

“Україна має зібрати докази злочинів росії проти природи та довкілля, щоб змусити росію виплатити репарації за цей екоцид”, - сказав Тіммерманс європейському репортеру Герт Ян Хану.

Тіммерманс закликав українців все прискіпливо фіксувати. “Ви повинні змусити їх відшкодувати збитки, а це можливо лише в тому випадку, якщо ви належним чином зафіксували факти та докази”, - акцентував він.

За його словами, зараз над цим ведеться копітка робота, і ЄС також хоче підтримати Україну в цьому. Він наголосив, що завдані війною збитки українській флорі й фауні “сягають мільярдів”.

Читайте також: Президент просить Нову Зеландію допомогти у протидії екоциду росії

“Після Другої світової війни в правовій системі також відкрилося нове поле – геноцид. Злочини проти людства. І я думаю, що на даному етапі нашого розвитку ми також повинні звернути увагу на дії, які призводять до екоциду. Злочини, які безпосередньо впливають на виживання нашого виду. Їм потрібно приділяти більше уваги і ставитися до них набагато серйозніше, ніж це було в минулому”, - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, під час зустрічі в Києві Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та виконавчий віцепрезидент Європейської комісії з питань Європейського зеленого курсу Франс Тіммерманс обговорили енергетичну стійкість України та зниження впливу росії на енергетичний сектор Європейського Союзу.