Битва за Україну. День триста десятий

Повітряні сили України знищили всі 16 «шахедів», які окупанти випустили по Україні. Слава ЗСУ!

Ми зібрали для вас інформацію про триста десятий день війни: чим жили Україна та українці  30 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Президент США Джо Байден підписав комплексний законодавчий акт із державним бюджетом на $1,7 трлн, який містить майже $45 млрд допомоги Україні та союзникам для протистояння агресії рф.

-  Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість відправлення бойових машин типу Bradley в Україну в рамках подальшого пакету військової підтримки для її захисту від російської агресії – Bloomberg.

-  Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба впевнений, що Україна наступного року отримає балістичні ракети дальністю до 300 км ATACMS і сучасні дрони, але це за лежатиме і від ситуації на поді бою.

-  За уточненою інформацією, під час вчорашньої масованої ракетної атаки російських окупаційних військ знищено 58 із 70 крилатих ракет, на східному напрямку знищено три розвідувальні БпЛА та вертоліт Мі-8 -  Повітряні сили.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Але треба насамперед валити оборонний комплекс росії, її воєнну машину, а в ній ціль номер один – ракетно-дронова індустрія. Треба перекрити їм кисень, щоб вони не могли виготовляти ракети, не могли налагодити масове виробництво ударних дронів і таким чином не могли більше тероризувати всю територію України. Для нас величезним полегшенням на фронті і в тилу буде, якщо ми знімемо цю загрозу».

  1. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Це може звучати парадоксально, але військова підтримка України - найшвидший шлях до миру. Звичайно, я закликаю союзників робити більше. В інтересах нашої безпеки забезпечити перемогу України і не допустити перемоги путіна».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Біля  Донецька ЗСУ поранили та знищили до 10 озброєних окупантів, 2 одиниці військової техніки, а ще 3 – було пошкоджено – Генштаб.

-  У Чернігівській області Повітряні сили збили російський безпілотник “Орлан” – Оперативне командування “Північ.”

-  У ніч з 29 на 30 грудня ворог атакував Україну безпілотниками-камікадзе іранського виробництва Shahed-131/136. Загалом випущено 16 «шахедів», усі вони були знищені силами та засобами повітряних командувань «Схід» та «Центр», а також підрозділами ППО інших складових Сил оборони України – Міноборони.

-  З того часу, як рф відійшла з Херсонського напрямку, спостерігається побудова росіянами ешелонної оборони саме на південних і південно-східних напрямках - Руслан Музичук, речник Нацгвардії України (НГУ).

-  За даними британської розвідки, генерал-лейтенант Євген Никифоров, ймовірно, очолить Західну групу військ рф в Україні. Він стане принаймні четвертим командувачем формування з моменту вторгнення і замінить генерал-полковника Сергія Кузовльова, призначеного лише три місяці тому. Як начальник штабу Східної групи військ у перші тижні вторгнення Никифоров брав активну участь у плануванні "катастрофічної спроби" наступу на Київ з північного заходу, через Чорнобильську зону.

-  У тимчасово окупованому Донецьку загинув заступник керівника контрольно-слідчого відділу військового слідчого управління Слідчого комітету РФ з об'єднаного угруповання військ полковник юстиції Євгеній Рибаков.

***

-  Під час нічної атаки Shahed на Київ, один із баражуючих БПЛА зруйнував частину адмінбудівлі в Голосіївському районі столиці та пошкодив вікна в житловому будинку - Сергій Попко, начальник КМВА.

-  російські загарбники обстріляли село Катеринівка Харківської області. Двоє людей загинули та ще двоє — зазнали поранень – ОВА.

-  У полоні рф наразі перебувають близько 3,4 тисячі українських військовослужбовців, ще 15 тисяч людей зникли безвісти.  

-  У Києві від початку повномасштабної війни через дії російських військ загинули 120 громадян, зокрема п'ятеро дітей, ще 495 жителів столиці зазнали поранень – КМВА.

-  Упродовж минулої доби, 29 грудня, внаслідок російської агресії загинули 4 цивільних українців, ще 8 були поранені – ОВА.

-  Минулої доби російські військові 81 раз обстріляли територію Херсонщини, 1 людина отримала поранення – ОВА.

-  Від початку повномасштабного вторгнення російські війська вбили в Україні 450 дітей, ще 872 дітям завдали поранень – Офіс генерального прокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Президент Володимир Зеленський у п'ятницю провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача щодо оперативної ситуації на фронті, удосконалення ППО та відновлення енергетичної системи України.

-  Кабінет Міністрів схвалив план дій органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування з відновлення деокупованих територій.

-  Міністр оборони Олексій Резніков, коментуючи російські атаки на українську цивільну інфраструктуру і ефективність української ППО, заявив, що "терористична держава демілітаризується "за планом".

-  Усі 9 блоків вітчизняних атомних електростанцій на підконтрольній державі території працюють на максимальній потужності – Енергоатом.

-  Держенергонагляд виявив 330 порушень з боку обленерго щодо дотримання графіків відключень; найбільшу кількість порушень зафіксовано у Волиньобленерго, "Київських регіональних електромережах»"та "ДТЕК Одеські електромережі".

-  Президент України Володимир Зеленський підписав закон про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації (законопроєкт №6173).

-  Київський міський голова Віталій Кличко та голови більшості депутатських фракцій Київради звернулись до Президента України щодо накладання вето на законопроєкт № 5655 про реформування сфери містобудівної діяльності.

-  Упродовж цього року в Україні відновили вже 15 тисяч пошкоджених російськими загарбниками інфраструктурних об’єктів, ще 10 тисяч – у роботі  Офіс Президента.

-  Проведене у застосунку "Дія" опитування про дату святкування Різдва стало одним із наймасовіших, майже 60% учасників підтримали дату 25 грудня - Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики.  Понад 1,5 млн українців узяли участь в опитуванні.

-  В Україні діють майже 11,5 тисячі «пунктів незламності» - ОП.

-  Кабінет Міністрів ухвалив порядок реалізації Програми медичних гарантій на 2023 рік, яка буде інтегрована у воєнні реалії та більше фокусуватиметься на потребах пацієнтів, викликаних війною.

-  Дефіцит потужності в енергосистемі станом на 11:00 знаходиться на тому ж рівні, що й до десятої масованої ракетної атаки росіян – Укренерго. Київ із 30 грудня повертається до графіків стабілізаційних відключень та буде їх дотримуватися, якщо не буде нових атак.

***

-  Україна за 10 місяців отримала понад $31 мільярд міжнародної допомоги. За час повномасштабної війни уряд виділив на сектор безпеки та оборони більш ніж 1,2 трильйона гривень - прем'єр-міністр.

-  Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала постанову про підвищення тарифів на водопостачання, яку ухвалила раніше.

-  Українські аграрії станом на кінець 2022 року намолотили 48,8 млн тонн зерна – Мінагрополітики.

-  У 2022 році понад 1100 компаній з 27 країн світу замовляли послуги зі зберігання природного газу в підземних сховищах України - НАК «Нафтогаз України».

-  Українським аграріям у межах програми пільгових кредитів у 2022 році було видано близько 90 млрд грн – Мінагрополітики.

-  Ощадбанк розширив умови доступного кредитування за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» у межах якої ФОПи можуть отримати кредит без застави майна.

-  Міністерство аграрної політики та продовольства України виділило 200 млн грн на відновлення системи зрошення на контрольованій території.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Міноборони Великої Британії у зв'язку з безперервними ракетними атаками росії на українську цивільну інфраструктуру анонсувало новий пакет допомоги для розмінування та знешкодження вибухових речовин. Україна отримає понад 1000 металодетекторів VALLON та 100 комплектів для знешкодження бомб.

-  Рятувальний департамент МВС Естонії у відповідь на міжнародний запит Києва відправив в Україну технічні засоби для розмінування боєприпасів, залишених російськими військами на звільнених ЗСУ територіях на понад €330 тисяч.

-  Адміністрація державних матеріальних резервів Чеської Республіки вже передала Україні 6 тимчасових мостових конструкції та надходження ще 12 аналогічних мостів Укравтодор очікується в 2023 році - Андрій Івко, заступник голови Державного агентства автомобільних доріг.

-  Глава КНР Сі Цзіньпін під час розмови путіним заявив, що шлях до мирних переговорів із метою припинити війну в Україні буде нелегким. Китайський лідер наголосив, що Пекін продовжить у цьому питанні дотримуватися "об'єктивної та справедливої позиції" - китайське видання Global Times.

-  Протягом грудня уряди іноземних держав та неурядові організації передали Україні близько 5 тисяч генераторів для забезпечення гуманітарних потреб. Надходження ще 8 тис. очікується на початку 2023 року.

ВОРОГ

-  російське керівництво ухвалило рішення про початок нової хвилі мобілізації з 5 січня через великі втрати на фронті – Кирило Буданов, голова розвідки України.

-  29 грудня уряд рф спрямував до путіна для внесення на розгляд держдуми пропозицію про припинення дії щодо росії міжнародних договорів Ради Європи - що є першим кроком у цій процедурі – ЗМІ.

-  З росії до білорусі за останні 13 годин прилетіли шість військово-транспортних літаків Іл-76МД, які могли підвезти мобілізованих та доставити техніку – ЗМІ.

-  Прессекретар президента країни-агресора пєсков заявив, що путін вже не буде спілкуватись з журналістами, як раніше, через грип і пандемією коронавірусу.

-  путін хотів би зустрітися із головою КНР Сі Цзіньпіном весною 2023 року у москві. Про це він сказав під час онлайн-зустріч з Сі. Під час розмови путін також заявив, що росія і Китай продовжать співпрацю у військово-технічній сфері. Сі, в свою чергу, сказав, що Китай "готовий нарощувати стратегічну взаємодію".

Підготувала Марина Дмитрів, Київ