СБУ затримала колаборанта, який допомагав створювати «філію» фсб у Херсоні

Служба безпеки у ході стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні затримала ще одного ворожого поплічника, який під час окупації міста допомагав кадровим співробітникам фсб налагоджувати діяльність «місцевого» підрозділу російської спецслужби.

Про це йдетьсяу повідомленні СБУ, передає Укрінформ.

В СБУ повідомили, що цей окупаційний орган під назвою «государственная служба безопасности» мав виконувати завдання москви щодо придушення руху опору та поширення кремлівського режиму на території регіону.

Відео: СБУ

Встановлено, що поплічник агресора підшукував «однодумців», яким пропонував вступити до лав «филиалу» фсб. Також він займався формуванням агентурного апарату російської спецслужби, який мав проводити розвідувально-підривну діяльність на півдні України.

За даними слідства, зловмисником виявився колишній місцевий правоохоронець, який звільнився з органів ще у 2010 році.

У поле зору фсб він потрапив перед початком повномасштабного вторгнення. Тоді ворог запросив його допомогти у зборі інформації про суспільно-політичну обстановку в Херсоні.

Під час тимчасової окупації обласного центру на поплічника загарбників вийшов його російський куратор, з яким він потім координував свої злочинні дії.

Встановлено, що для підбору «кандидатів» до лав підконтрольного москві «гсб» він використовував власні зв’язки серед колишніх представників силових структур.

Читайте також: На лівобережжя Херсонщини ворог завозить фсбшників, щоб змусити людей «евакуюватися» — Хлань

В обмін на співпрацю агресор пообіцяв зловмиснику керівну «посаду» у псевдооргані окупантів.

Після звільнення міста він намагався «залягти на дно» для уникнення правосуддя. Але співробітники Служби безпеки встановили його місцезнаходження і затримали.

Наразі слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за вчинення злочину, а суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Укрінформ, у Харківській області працівники Державного бюро розслідувань затримали 19 колишніх правоохоронців, які перешли на бік ворога під час тимчасового захоплення територій області.