Дипломатичне вирішення війни в Україні наразі неможливе – Шольц

Канцлер ФРН Олаф Шольц вважає за неможливе дипломатичне вирішення війни в Україні в даний момент через те, в який спосіб путін веде цю війну.

Про це він заявив в ефірі телеканалу RND у Лейпцигу, передає Укрінформ.

«Ми всі хочемо, щоб ця війна закінчилася і щоб став можливим мир… Однак цією вбивчою війною, яку ми зараз переживаємо, путін запобігає всьому тому, що відбувалося раніше в плані дискусійних процесів», - сказав Шольц.

Він водночас відкинув критику на свою адресу через його «подекуди тривалі» телефонні розмови з російським очільником. Шольц підкреслив, що часто розмовляє з керівництвом України. Політик зазначив, що безперервно працює з багатьма сторонами, щоб не допустити припинення вогню на російських умовах, щоби переконатися, що Росія розуміє це.

«Перш за все, росія має усвідомити, що ідея продиктованого миру не спрацює і що не можна просто намалювати щось на місцевості фломастером і сказати: це тепер моє», - сказав глава німецького уряду.

Він також згадав свій останній візит до путіна незадовго до нападу росії на Україну.

«Я також був у москві незадовго до початку війни, сидів за цим семиметровим столом і розмовляв з ним», - розповів політик.

За його словами, під час чотиригодинної розмові путін вимагав, щоб «в Україні не було ракет, які загрожують москві», щоби була виключена сама можливість членства України в НАТО. Шольц своєю чергою запропонував угоди з Києвом щодо контролю над озброєннями, які виключали б розміщення ракет, і підкреслив, що членство в НАТО не є реальним «у найближчі 10, 20, 30 років». Також під час тих переговорів йшлося про «певні положення про автономію для окремих східноукраїнських областей».

Підсумовуючи , Щольц підкреслив, що «ніщо не виправдовує цю війну».

Читайте також: Зеленський обговорив із Шольцом ситуацію на полі бою та нові удари рф по цивільних

Також канцлер зізнався, що регулярно отримує поради від своєї попередниці Ангели Меркель. «По-перше, ми знаємо один одного давно і завжди добре працювали разом, хоча ми в різних партіях», — сказав Шольц. Він також додав, що «так відбуватиметься й надалі».

Шольц був віце-канцлером, міністром фінансів в останньому уряді Меркель (2007-2021 рр).

Варто також нагадати, що саме Меркель виступила проти надання Україні перспективи членства в НАТО в 2008 році, в 2015-му вона фактично добилася підписання угоди про тимчасове перемир’я (Мінського протоколу), що заклало основи для «нормандського формату», а наприкінці минулого року стало відомим, що вона блокувала рішення деяких країн НАТО надати Україні зброю для самозахисту.