Президент закликає підтримати резолюцію ООН про зобовʼязання росії щодо виплати репарацій

Президент України Володимир Зеленський закликає до підтримки резолюції ООН про зобовʼязання росії з виплати репарацій Україні.

Про це він заявив у зверненні до учасників заходу “Ночі права”, що проходить у Конституційній раді Франції в Парижі, передає кореспондент Укрінформу.

“Те, без чого післявоєнна справедливість просто неможлива. Це компенсація збитків за всі втрати і руйнування. Вже зараз, у жовтні, ми пропонуємо усім, хто цінує міжнародне право, підтримати на засіданні Генеральної асамблеї ООН фундаментальну резолюцію, що підтвердить міжнародно-правове зобовʼязання росії з виплати репарацій за цю війну і визнає необхідність у компенсаційному механізмі, через який таке зобовʼязання може бути реалізоване”, - заявив Зеленський.

За його словами, агресор повинен повною мірою заплатити за жорстокість і руйнування.

“І хоча у випадку з росією це непросто, але цілком реально. Відповідний порядок юридичних кроків зрозумілий. Ми можемо представити його усім зацікавленим субʼєктам”, - сказав Президент України.

Читайте також: Спецтрибунал щодо злочину агресії проти України має доповнити діяльність МКС - Зеленський

Як повідомлялося, міністр закордонних прав Польщі Збігнєв Рау під час спільної пресконференції з главою МЗС Німеччини Анналеною Бербок заявив, що війна росії проти України має завершитися відновленням територіальної цілісності України, росія має виплатити Україні воєнні репарації, а російських воєнні злочинці мають бути притягнуті до відповідальності.