Поразки на фронті змусили росію поквапитися з псевдореферендумами - Маляр

Результати російських псевдореферендумів на ТОТ нікчемні, росія вписала в результати і померлих, і тих громадян, хто виїхав чи звільняє Україну від агресорів. Проте ці українські землі будуть звільнені нашими захисниками.

Про це на брифінгу в Military Media Center сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр, передає кореспондент Укрінформу.

"Зрежисовані росією псевдорефрендуми на тимчасово окупованих територіях Донецької. Луганської, Запорізької та Херсонської областей із намальованими у кремлі результатами нікчемні. "Рекордна" явка та нібито бажання людей скоріше стати частиною росії у супроводі озброєнних російських солдат - це постановка. По логіці російських цифр нібито проголосували ті, хто виїхав з населених пунктів, ті хто зараз бореться з російськими загарбниками і навіть мертві. росія добилася лише ще більшого посилення санкцій. А по статусу територій можу сказати лише одне: вони будуть звільнені українськими захисниками", - сказала Маляр.

Читайте також: Оголошення росією про «приєднання» українських територій нічого не змінить на полі бою – ОП

Вона зауважила, що ситуація на тимчасово окупованих українських землях напередодні та під час цих псевдореферендумів супроводжувалася тотальними репресіями проти мирного населення. Яскравим прикладом примусу громадян до голосування стало те, що з 23 по 27 вересня вулицями тимчасово окупованих населених пунктів пересувалися мобільні групи так званих виборчих комісій під охороною російських військових. Перехожим вручали бюлетені для голосування, погрожуючи зброєю, і вносили їх до списків.

Читайте також: У МОУ знову закликали передчасно не поширювати інформацію про звільнення населених пунктів

В окремих населених пунктах на Запоріжжі окупаційні адміністрації виселяли з помешкань тих громадян, які відмовлялися голосувати на фейкових "референдумах". Створювалися фейкові дільниці для пропагандистської картинки, куди заздалегідь звозили масовку.

Маляр відзначила, що саме поразки на фронті примусили росію прискорити проведення так званих "референдумів" та залучити людей на тимчасово окупованих територіях до мобілізації на війну проти України.

"У такий спосіб злочинне керівництво рф реалізовує намір здіснювати геноцид українського населення. Оскільки примусовий призов та залучення до бойових дій непідготовленого особового складу призведе до масових втрат, в тому числі українців", - наголосила Маляр.

Читайте також: У відповідь на «референдуми» рф треба посилювати підтримку України – Зеленський поговорив із Трасс

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня ватажки "л/днр" та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили фейкові "референдуми про приєднання до росії" та призначили їх на 23-27 вересня. Лідери західних країн вже заявили, що будь-які російські фіктивні “референдуми” в Україні будуть нелегітимними. Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати "референдумів".