Встановили п'ять випадків сексуального насильства військових рф проти дітей - генпрокурор

Правоохоронці встановили п’ятьох дітей від 4 до 16 років, які стали жертвами сексуального насильства росіян.

Про це генеральний прокурор Андрій Костін сказав в інтерв’ю «Лівому берегу», передає Укрінформ.

«Встановлено п’ятьох дітей від 4 до 16 років, які стали жертвами цієї категорії воєнних злочинів», - зазначив Костін.

За його словами правоохоронці працюють з дітьми з використанням системи «зелена кімната» - за безпосередньої участі психолога: він поза візуальним спостереженням дитини, але допомагає.

Окремо генпрокурор зазначив, що понад 7 тисяч дітей були депортовані на непідконтрольну Україні територію, на територію рф та білорусі. Ця цифра базується на заявах родичів, керівників дитячих установ.

Читайте також: Кількість поранених росіянами дітей в Україні зросла до 759

Як зазначив посадовець, завданням правоохоронців є ідентифікація цих дітей. За його даними, наразі було ідентифіковано 5327 дітей.

«Цю інформацію ми направляємо до Міжнародного комітету Червоного Хреста, тому що можливості в міжнародних інституцій допомогти повернути наших дітей додому об’єктивно є. І вони вищі, ніж ті процесуальні, які мають наші органи досудового розслідування та Офіс генерального прокурора, тому що ми ефективно фізично дістати можемо тільки на території України», - сказав генпрокурор.

Читайте також: Генпрокурор розповів про 50 місць незаконного утримання українців

Він додав, що кожна дитина має бути повернута в Україну. «Наразі повернуто 55 дітей, незаконно депортованих на територію рф. І 37 дітей разом із батьками або вихователями перебувають на цей час на території країн ЄС», - додав Костін.

Як повідомляв Укрінформ із посиланням на заступницю очільника МВС Катерину Павліченко, поліція відкрила 21 провадження щодо сексуального насильства російськими військовими.