роспропаганда хоче перекласти відповідальність за можливу ядерну катастрофу на США та Британію

Пропагандисти кремля намагаються перекласти відповідальність за ймовірну катастрофу на Запорізькій АЕС на Сполучені Штати Америки й Велику Британію.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомив у Телеграмі

Так, за даними Центру, російські медіа тиражують цитату секретаря ради безпеки рф миколи патрушева, згідно з якою, "удари по ЗАЕС завдаються українською стороною з подачі американців... Усю відповідальність за можливу катастрофу на ЗАЕС нестимуть США, Велика Британія та їхні поплічники".

Читайте також: Є додаткові підтвердження щодо підготовки провокації росії на ЗАЕС – розвідка

Продовжуючи звинувачувати Україну в обстрілах та підготовці до вчинення терактів, пропагандисти рф, зокрема, стверджують, що Сполучені Штати пішли на загострення з росією, надавши можливість стріляти по Криму, а сам Київ нібито "різко підняв планку ескалації численними вибухами в Криму, Бєлгороді та Курську".

За версією пропагандистів, Україна "блокує" приїзд експертів МАГАТЕ на Запорізьку АЕС через заплановані обстріли станції.

Читайте також: В ОП відреагували на «занепокоєння» росії можливою катастрофою на Запорізькій АЕС

Серед пропагандистських наративів рф також "плани" Збройних сили України застосувати проти українських військових у Мар'їнці бойову отруту "іпріт" нібито з метою звинувачення в подальшому росії.

Крім того, тиражується новина, буцімто "неонацисти" планують закидати мінами-"пелюстками" територію Бєлгородської області.

"Звинувачення США в підтримці "терористичної активності" України є превентивним захистом від потенційного визнання рф державою-спонсором тероризму, а наратив про терористичну діяльність України пропаганда поширювала ще до початку повномасштабного вторгнення для виправдання власних військових злочинів", – наголосили в ЦПД.

Читайте також: Персонал Запорізької АЕС просить світ запобігти ядерній катастрофі

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією Енергоатома, російські загарбники готуються до зупинки роботи Запорізької атомної електростанції та відключення її від енергосистеми України.

У Державній інспекції ядерного регулювання України наголосили, що зупинка всіх енергоблоків ЗАЕС та втрата всіх джерел електроживлення може призвести до сценарію, за яким відбулася аварія на японській атомній станції "Фукусіма-1".

Фото: Енергоатом