Теракт в Оленівці: Гутерреш призначить бразильського генерала керівником місії з розслідування

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш має намір призначити бразильського генерала Карлоса душ Сантуша Круза керівником місії з розслідування вибуху в Оленівській в’язниці 29 липня, внаслідок якого загинули десятки українських військовополонених.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він заявив у четвер після тристоронньої зустрічі у Львові з Президентом України Володимиром Зеленським та Президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

«Сьогодні ми також обговорили розслідування трагічного інциденту в слідчому ізоляторі в Оленівці 29 липня. Те, що там сталося, неприйнятно. Усі військовополонені перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права», - сказав він.

За його словами, Міжнародний комітет Червоного Хреста повинен мати до них доступ, хоч би де вони перебували.

Читайте також: Омбудсмен про розслідування теракту в Оленівці: Чекаємо приїзду Місії ООН

Гутерреш розповів, що створив місію зі встановлення фактів, пов’язаних із вибухом у в’язниці, яку очолюватиме Сантуш Круз.

«Генерал Сантуш Круз – шанований військовий з більш як 40-річним досвідом роботи в галузі національної та міжнародної громадської безпеки і військової служби, у тому числі як командувача миротворчими операціями ООН», - пояснив генсек ООН.

Гутерреш зазначив, що продовжуватиме працювати над отриманням гарантій щодо місця трагедії «та інших відповідних місць».

«Простіше кажучи, місія зі встановлення фактів має бути вільна в пошуку фактів», - додав він, пояснивши, що «насамперед це означає безпечний, надійний і безперешкодний доступ до людей, місць і доказів без будь-якого втручання з чиєїсь сторони».

Читайте також: Теракт в Оленівці: Гутерреш повідомив Зеленського про підготовку місії ООН

«Ми продовжуватимемо робити все від нас залежне, аби просувати ці та інші зусилля відповідно до потреб українського народу», - підкреслив Генсек.

Як повідомилося, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії №210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинуло близько 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.