Військові рф мають бути виведені з Запорізької АЕС - Гутерреш

Військові рф та озброєння мають бути виведені з Запорізької АЕС, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у четвер після зустрічі у Львові з Президентами України і Туреччини Володимиром Зеленським та Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Здоровий глузд має взяти гору, щоб уникнути будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу фізичну цілісність та безпеку атомної станції. Об'єкт не повинен використовуватися в рамках будь-якої військової операції», - сказав він.

За словами Гутерреша, терміново необхідна угода, яка б відновила статус АЕС як об’єкта «суто цивільної інфраструктури» і гарантувала безпеку цього району.

Читайте також: «Ми на боці України»: Ердоган застеріг від повторення Чорнобильської катастрофи

У тісному контакті з МАГАТЕ Секретаріат ООН оцінив, що Україна має можливості в галузі логістики та безпеки для організації будь-якої місії МАГАТЕ на ЗАЕС із Києва за згоди України та росії, додав він.

«Військова техніка і персонал мають бути виведені зі станції. Необхідно уникати подальшого розгортання сил або озброєння на об'єкті. Цей район потребує демілітаризації», - підкреслив генсек ООН.

Будь-яка потенційна шкода ЗАЕС – «це самогубство», наголосив він.

Читайте також: Зеленський зустрівся з Гутеррешем – говорили про ситуацію на ЗАЕС і звільнення полонених

Як повідомляв Укрінформ, росія здійснює обстріли Запорізької АЕС, намагаючись звинуватити в цьому Україну. Українська розвідка попереджає про можливу провокацію окупантів на Запорізькій атомній станції завтра, 19 серпня.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, тероризують персонал.