Прем'єр Косова про ситуацію на кордоні: Ми стикаємося з сербським націонал-шовінізмом

Відео

Прем'єр Косово Альбін Курті ввечері 31 липня записав звернення до своїх громадян у якому попередив, що кілька наступних днів будуть дуже складними.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на заяву Курті у соцмережах.

"Наступні години, дні та тижні можуть бути складними та проблематичними. Ми зіштовхуємось із добре знайомим нам сербським націонал-шовінізмом. Ми будемо працювати день і ніч для вас як громадян та для нашої демократичної Республіки. І разом нам вдається підтримувати закон та порядок у кожному куточку країни", – сказав Альбін Курті.

Читайте також: Іспанський прем'єр терміново залишає столицю Сербії - Гончаренко

За його словами, ще до того, як у Косово почалася видача в'їзних-виїзних документів на прикордонних переходах із Сербією, "незаконні сербські структури" на півночі почали блокувати дороги, а також та стріляти. Мовляв, цьому передували "заяви, мітинги та зборища у Белграді".

На його думку, ці агресивні дії були сплановані та спровоковані. Винними за заворушення прем'єр назвав президента Сербії Александара Вучича та главу канцелярії з Косово та Метохії при уряді Сербії Петара Петковича.

Читайте також: Сербія і Косово мають утримуватися від дій, які можуть спровокувати насильство - МЗС

Тим часом ЗМІ повідомляють, що Ібарський міст у місті Митровиця, який з'єднує північну сербську частину та південну албанську перекрили сили KFOR – міжнародні сили під керівництвом НАТО, відповідальні за забезпечення стабільності в Косово, які було приведено у бойову готовність.

Як повідомлялося, серби на півночі Косова в неділю заблокували вантажівками головну дорогу біля пункту перетину кордону Яріньє. Також повідомляється про блокаду на дорозі Приштина – Рашка.

Поліція Косова оголосила, що через блокування пункти перетину кордону Яріньє та Брняк закрито. Люди користуються альтернативними маршрутами.