Тайвань може брати приклад з успішного застосування асиметричної зброї в Україні - Держдеп

Протидія України більшій за розмірами російській армії демонструє Тайваню, що володіння передовою «асиметричною» зброєю, а також рішуче протистояння вторгненню більшого сусіда може бути успішною комбінацією.

Про це заявила в середу в Вашингтоні помічниця держсекретаря США з військово-політичних питань Джессіка Льюїс, повідомляє Укрінформ із посиланням на Bloomberg.

«Одна з речей, що приходить на думку, коли справа доходить до Тайваню, і я вважаю, що це є уроком, отриманим з цієї війни, полягає в тому, що асиметрія працює», - наголосила Льюїс під час виступу в Центрі міжнародних та стратегічних досліджень.

Читайте також: Китай посилює операції впливу в Штатах - Контррозвідка США

Вона уточнила, що має на увазі, зокрема, застосування Україною протитанкових систем Javelin і зенітних систем Stinger, які можна вважати асиметричними, оскільки вони здатні допомогти меншим силам боротися з сильнішим противником. І це, за словами Льюїс, є уроком для оборони Тайваню, якому Китай погрожував вторгненням.

Чиновниця також визнала, що в ситуації з Тайванем необхідно більше, ніж просто забезпечення передовим озброєнням. Льюїс підкреслила, що тут не стільки важливо порівняння ситуації з розвитком в Україні, скільки засвоєння уроків.

Читайте також: Тайвань заборонив експорт чипів до росії та білорусі

Як повідомлялося, Тайвань підвищив рівень своєї військової готовності після початку російського вторгнення в Україну. Китай розкритикував це рішення, зазначивши, що «Тайвань – не Україна». Водночас впродовж останніх місяців китайські літаки регулярно порушують авіаційний простір Тайваню. КНР вважає Тайвань складовою своєї території та ніколи не відмовлявся від планів повернути його під свою владу силою.