Україна домовляється про нову зброю, щоб зламати перевагу окупантів - Зеленський

Україна активно домовляється про нову зброю від партнерів, щоб зламати перевагу російських загарбників.

Про це Президент України Володимир Зеленський сказав у своєму відеозверненні до громадян, повідомляє Укрінформ.

«Не менш активно домовляємось і про іншу нову зброю від партнерів – для Донбасу, для Харківської області, для півдня України це потрібно. Робимо все, щоб зламати перевагу окупантів», - сказав Зеленський.

Читайте також: Залужний обговорив із генералом Міллі стратегічні завдання ЗСУ та нову зброю

Він подякував Сполученим Штатам Америки й особисто президенту Байдену за оголошений саме сьогодні новий пакет підтримки для України, який містить дуже потужні системи NASAMS. Зенітний ракетний комплекс, який суттєво посилить протиповітряну оборону.

«Ми багато працювали заради такого постачання. Загалом цей пакет важить 820 мільйонів доларів і, окрім NASAMS, містить також боєприпаси для артилерії та радари», - підкреслив він.

Читайте також: Новий пакет допомоги від США суттєво посилить українську ППО - Зеленський

Президент нагадав про те, що 1 липня з візитом у Києві побував Премʼєр-міністр Норвегії. З ним Зеленський також обговорював подальшу оборонну підтримку України, посилення санкцій проти Росії. «Норвегія вже надала нам вагому підтримку, але буде ще додатковий пакет обсягом 1 мільярд євро. Дуже дякуємо. Не забудемо», - підкреслив він.

Президент нагадав й про те, що у цей день оголосили про сформування спеціальної групи з питань міжнародних безпекових гарантій для України. Її очолив колишній генсекретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, який прибув до Києва. Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак також буде з ним працювати. До складу групи увійшли впливові діячі з різних демократичних країн світу – Австралії, США, Швеції, Великої Британії, Німеччини, Польщі, Франції, Італії та України.

«Головне завдання групи – розробити формат безпекових гарантій для нашої держави, які працюватимуть довгостроково й реально, щоб не було жодних майбутніх агресій, - сказав Зеленський.

Читайте також: Захід має надіслати Україні всю зброю, яку тільки може – прем’єр Нідерландів

Як повідомлялося, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським загарбникам.