Оборону «Азовсталі» підтримували 16 гелікоптерів із припасами – Буданов

Для підтримки оборони українських захисників на комбінаті «Азовсталь» у заблокованому Маріуполі Головне управління розвідки Міноборони України організувало вильоти 16 гелікоптерів Мі-8 із припасами й особовим складом.

Про це розповів в інтерв’ю The Warzone начальник ГУР МОУ Кирило Буданов, повідомляє Укрінформ.

«Спеціальну операцію спланувала та провела розвідка Міністерства оборони України», – зазначив у цьому зв’язку керівник ГУР МОУ.

Американське видання називає операцію «неймовірно сміливою місією». При цьому зазначається, що гелікоптери проривалися до комбінату крізь щільну протиповітряну оборону й роботу ворожої авіації. Усього за період протистояння було вісім рейсів. Зазвичай польоти відбувалися по два гелікоптери, один раз вилетіло одразу чотири.

Читайте також: Зеленський назвав евакуацію з «Азовсталі» єдиним позитивним моментом переговорів з рф

Українським захисникам передавалися продовольство, питна вода, зброя, боєприпаси, медикаменти. Крім того, були перекинуті додатково 72 бійця полку «Азов».

«Усе було доставлено успішно», - розповів начальник ГУР. Однак, за його словами, на п’ятому і сьомому вильотах було збито два гелікоптери. Крім того, був знищений і третій гелікоптер, який прибув на допомогу одному зі збитих.

При цьому Буданов не розкрив деталей, коли саме відбувалися польоти на територію заблокованого Маріуполя.

Читайте також: Полонених з «Азовсталі» утримують у задовільних умовах - дружина командира

Як повідомляв Укрінформ, понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація українських захисників із заблокованого російськими загарбниками меткомбінату "Азовсталь", яка тривала кілька днів.