Денісова просить Святий Престол сприяти переміщенню з рф депортованих українців

Уповноважена з прав людини Верховної Ради України Людмила Денісова закликала Державного секретаря Святого Престолу, кардинала П'єтро Пароліна скористатися своїм високим авторитетом та сприяти переміщенню в треті країни депортованих до російської федерації українців.

Як передає Укрінформ, про це Денісова повідомила в Телеграмі.

Омбудсман під час зустрічі з Держсекретарем Святого Престолу розповіла про звірства російської армії в України. Вона зазначила, що в семи областях України точаться бойові дії, решта - під ракетними обстрілами. У небезпеці всі жителі України.

На цілодобові телефони гарячої лінії та лінії надання психологічної допомоги щоденно надходять повідомлення про воєнні злочини та злочини проти людяності військових рф.

Читайте також: Загарбники готують до депортації із Маріуполя 539 людей, серед яких 55 дітей

«Зазначила про вчинення росіянами масових зґвалтувань жінок, дітей, чоловіків як зброї для знищення, для геноциду українського народу. Обговорили з його Високопреосвященством заздалегідь сплановану примусову депортацію до росії 1,3 мільйона українців, у тому числі 230 тисяч дітей”, - заявила Денісова.

Вона попросила Державного секретаря Святого Престолу скористатися своїм високим авторитетом, щоб змусити рф надати Україні, ООН, Міжнародного Комітету Червоного Хреста списки вивезених громадян України та сприяти їх переміщенню в треті країни.

Читайте також: В ООН закликають гарантувати виїзд цивільних із зони бойових дій у будь-яку сторону

Також омбудсман закликала кардинала звернутися до посольств країн-сусідів рф розглянути можливість надання депортованим українцям консульських послуг з оформлення документів для виїзду з росії.

Кардинал зазначив, що Святий Престол нажаханий злочинами росіян. Він запевнив омбудсмана, що Ватикан робитиме все, що від нього залежить, щоб допомогти Україні та підтримуватиме наші кроки на шляху до миру.

Уповноважена з прав людини ВРУ подякувала Державному секретареві Святого Престолу за послідовну позицію допомоги України та закликала не зупиняти спроби вплинути на рф. Також Денісова запросила Папу Римського та Державного секретаря Святого Престолу відвідати Україну, на її думку “це буде потужною підтримкою для України в боротьбі за мир та нашу перемогу”.

Як повідомляв Укрінформ, 19 травня уповноважена з прав людини Верховної Ради України Людмила Денісова заявила, що Офіс українського омбудсмана разом з російськими волонтерами допоміг втекти з рф 40-50 українцям, яких туди вивезли примусово.