кремлівська пропаганда поширює фейк про захоплення архіву ОБСЄ у Маріуполі - ЦПД

Пропагандисти російської федерації розповсюджують дезінформацію про захоплення документів з архіву ОБСЄ у Маріуполі, які нібито свідчать про "злочини Збройних сил України".

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони повідомляє у Телеграмі.

ЦПД представив добірку фейків, маніпуляцій та дезінформаційних "вкидів" російської пропаганди станом на ранок 26 квітня.

Так, пропагандисти рф повідомили, що військові формування ОРДО захопили архів ОБСЄ у Маріуполі, де було "виявлено звіти організації, в яких задокументовано військові злочини ЗСУ, що не потрапили до офіційних зведень". Також у приміщенні нібито було "знайдено міни, що вказує на зв’язок ОБСЄ з постачанням зброї Києву". У ЦПД застерегли, що це – дезінформація.

Читайте також: ЦПД назвав основні тези про Україну, які роспропаганда поширювала впродовж тижня

Крім того, міноборони рф заявило, що "в житловому будинку в Авдіївці "неонацисти" обладнали опорний пункт, на верхніх поверхах розмістили вогневі точки, у дворі – важку техніку, при цьому жителями насильно прикриваються як "живим щитом". У ЦПД заявили, що це фейк.

Незважаючи на те, що Україна веде оборонну війну, ЗМІ рф заявили про те, що ЗСУ обстріляли прикордонні селища Нехотіївка, Журавлівка та Головчино Білгородської області росії. У ЦПД застерегли, що це маніпуляція.

Як повідомляв Укрінформ, ворог зламав номер гарячої лінії бригади імені Лицарів Зимового Походу та розсилає фейкові повідомлення жителям Миколаївської та Херсонської областей для створення паніки.