Зеленський назвав Світовому банку п’ять термінових кроків для зупинки агресії рф

Президент Володимир Зеленський переконаний, що росія не може вважатися нормальним і надійним торговельним партнером та постачальником енергоресурсів, і запропонував п’ять кроків для зупинки агресивної поведінки рф у світі.

Про це він заявив під час виступу на спеціальній сесії Світового банку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія більше не може вважатися нормальним і надійним постачальником енергоресурсів, нормальним і надійним торговельним партнером. Усі ми разом здатні реалізувати рішення, які не лише зупинять агресивні наміри російської федерації, які не лише підтримають Україну в цій війні, а які обов’язково покажуть усім потенційним агресорам у світі, що створювати проблеми для інших держав, для інших народів – це означає створювати проблеми для самого себе», - зазначив Зеленський.

За його словам, саме зараз потрібно здійснити п’ять кроків, першим із яких є негайна підтримка України, щоб в керівництві росії знали, що війна не дасть їм реалізувати жодної з їхніх загарбницьких цілей.

По-друге Президент підкреслив, що потрібно негайно виключити рф з усіх міжнародних фінансових інституцій.

«МВФ, Світовий банк та інші – точно не місце для такої держави, яка намагається зруйнувати життя сусіднього народу», - наголосив глава держави.

Третім кроком він назвав запровадження спеціального податку за війну.

«росія, а після неї і будь-який інший агресор, повинна платити за те, що порушує глобальну стабільність. Такий податок за війну має накладатися на всі без виключення торговельні операції з росією як державою чи з російськими компаніями. На всі експортно-імпортні операції, на всі фінансові операції, які ще не заблоковані», - пояснив Зеленський.

При цьому він додав, що кошти від податку за війну мають бути використані для допомоги Україні, а якщо цей податок буде застосований до іншого агресора, то кошти мають бути направлені жертві тієї війни.

По-четверте, на думку Президента, кожній державі світу потрібно вже зараз підготуватися до можливого повного розриву будь-яких відносин із рф.

П’ятим кроком він назвав продовження блокування активів російської держави та представників російської еліти.

Читайте також: Зеленський - до Світового банку: рф завдала Україні збитків більш як на $550 мільярдів

«Заблоковані кошти росії мають бути використані як на відновлення України після війни, так і для відшкодування тих збитків, які іншим народам росія завдала своєю деструктивною поведінкою», - заявив Зеленський і додав, що якщо через розвʼязану росією війну в певних регіонах почнеться голод або якщо через інфляцію деякі країни суттєво постраждають, заблоковані російські активи можуть бути використані для оплати допомоги і надання компенсацій.

«Ми повинні застосувати всю нашу силу, щоб росія відчула покарання за цю війну. А також відчула, наскільки великою – в тому числі і для неї – є необхідність повернути мир», - підкреслив Президент.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України - повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.