російське сміття: рештки ворожої техніки встелили українську землю

Фотохроніка війни

Відтоді, як Збройні сили України відновили контроль над населеними пунктами, де точилися бойові дії з російськими загарбниками, там виявляють величезну кількість металобрухту – розбиту техніку рф. Такий слід залишила після себе «друга армія світу».

Рештки танків, БМП, подекуди літаків, уламки та цілі снаряди всіяли українську землю. Який вигляд це має в селах на Київщині, Чернігівщині, Сумщині, бачили фотокореспонденти Укрінформу.

Знищена російська військова техніка неподалік зруйнованого залізничного мосту у напрямку Чернігова. Фото: Павло Багмут

Усюди, де побували, російська війська залишили після себе купи пошкодженої та зруйнованої вщент техніки. Вона більше не зможе виконувати своїх основних бойових завдань, але продовжує нести небезпеку.

Знищена російська військова техніка на околицях Іванкова на Київщині. Фото: Євген Котенко

Особливо здоров’ю та життю українців загрожують снаряди, які не розірвалися.

Російські снаряди в селі Андріївка на Київщині. Фото: Анатолій Сірик

Через масове та хаотичне застосування російськими військовими різноманітних систем озброєння та мінування Україна, за даними МВС, стала однією з найзабрудненіших боєприпасами країн. Щоб очистити територію, знадобляться роки.

Залишки російської військової техніки у Бучі на Київщині. Фото: Анатолій Сірик

Тому зараз небезпечно ходити в ліс, на водойми, поля, де проводилися бойові дії, наближатися до розбитої ворожої техніки та заходити до покинутих споруд і будинків.

Залишки російської військової техніки біля Сум. Фото: Анна Войтенко
Залишки російської військової техніки у Тростянці на Сумщині. Фото: Анна Войтенко

За інформацією Генштабу, розміщеній у Фейсбуці, загальні бойові втрати російської армії з 24 лютого по 16 квітня орієнтовно становлять 20 100 осіб особового складу. Крім того, ворог втратив 762 танки, 1 982 бойові броньовані машини, 371 артилерійську систему, 125 реактивних систем залпового вогню, 66 одиниць засобів ППО, 163 літаки, 145 гелікоптерів, 1458 одиниць автомобільної техніки, 8 кораблів/катерів, 76 цистерн з ПММ, 138 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 26 одиниць спеціальної техніки, 4 пускові установки. 

Читайте також: Як на долоні: наслідки «руского міра» з висоти пташиного польоту
Знищена російська військова техніка під Дмитрівкою на Київщині. Фото: Павло Багмут

Українська армія від початку повномасштабного вторгнення рф перетворила на металобрухт понад 5 тисяч одиниць ворожої техніки.

Таку купу металу – а це станом на 8 квітня, за даними Forbes, 85 тисяч тонн – можна використати для відновлення інфраструктури країни, якщо правильно утилізувати. Йдеться про близько 75 тисяч тонн вуглецевої та неіржавкої сталі; 2,5 тисяч тонн алюмінію; 1 тисячу тонн міді; понад 360 тонн титану та магнію, а також 10 кг платини, 18 кг золота та 1,2 тонни срібла. 

Знищена російська військова техніка на Київщині. Фото: Юлія Овсяннікова

Якщо утилізувати всю російську техніку, а метали продати, то можна отримати близько 45 мільйонів доларів. Але військовий брухт має свою специфіку: його утилізація – складний і трудомісткий процес, що вимагає контролю з боку держави.

Читайте також: Забруднення землі та води, загибель тварин та птахів…

24 лютого президент росії путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб. Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово захоплених територіях України.