Воєнні злочини рф на Київщині засудили 45 країн - Монастирський

Воєнні злочини рф у Київській області засудили 45 країн світу.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, інформує пресслужба МВС України у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Уточнюється, що страти цивільних військовими рф були задокументовані і оприлюднені у всіх провідних міжнародних медіа, а також показані на весь світ під час засідання Ради Безпеки ООН після виступу Президента України Володимира Зеленського.

Читайте також: Раді пропонують визнати геноцидом української нації дії рф з 24 лютого

“Воєнні злочини рф у Бучі, Ірпені, Гостомелі та інших населених пунктах Київщини засудили офіційні представники 45-ти країн на рівні глав держав, глав урядів, парламентів та зовнішньополітичних відомств, а також найбільш авторитетні міжнародні організації, такі як ООН, ЄС, НАТО та ОБСЄ. Європейський Союз увів п'ятий пакет економічних санкцій проти рф”, - зазначив Монастирський.

Уточнюється, що, разом із Нацполіцією, прокуратурою та СБУ, МВС фіксує воєнні злочини рф і разом із потерпілими та свідками збирає доказову базу.

Читайте також: Воєнні злочини у Бучі, Ірпені та Гостомелі: Україна має поіменний список рашистів

Загалом, за інформацією МВС, від початку повномасштабного вторгнення рф українські поліцейські зафіксували майже 5000 фактів порушення законів та звичаїв війни і посягання на територіальну цілісність та недоторканність України.

Як повідомляв Укрінформ, 2 квітня Київська область була звільнена від російських загарбників.

Читайте також: На захоплених територіях росіяни планували вбивати мирних українців

Світ облетіли кадри убитих загарбниками мирних жителів Бучі, Ірпеня, Гостомеля та інших населених пунктів. Серед уже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох з них зв'язані руки, є сліди катувань, вбиті вони пострілами у потилицю.

Росіяни грабували людей та їхні домівки, забирали золото, коштовні речі, килими, телефони, посуд, пральні машини та інші речі.