Більшість українців вважають, що війна навряд чи закінчиться у найближчі два роки

Опитування

Більше половини українців (57,8%) вважають низькою ймовірність завершення війни в ОРДЛО у найближчі два роки.

Як передає Укрінформ, такими є результати всеукраїнського опитування Центру суспільно-інформаційних технологій «Соціальні перспективи», проведеного спільно з Інститутом соціології НАН України.

«Більше половини респондентів (57,8%) вважають що імовірність завершення війни на Донбасі у найближчі два роки є низькою, тобто імовірність продовження є вищою за її припинення. Близько чверті опитаних (23,6%) дотримаються думки, що така імовірність є середньою, тобто імовірність продовження та закінчення є приблизно однаковими. Майже кожний десятий (9,3%) дотримується думки, згідно з якою саме імовірність закінчення війни є вищою», - ідеться в опитуванні.

З точки зору регіональної приналежності хоча й спостерігаються певні коливання, але вони є досить несуттєвими.

Читайте також: Більшість українців вважають, що країни Заходу можуть зупинити РФ

«Можна відзначити лише відповіді на заході Україні, які демонструють дещо вищу віру в завершення війни. Більш відчутні відмінності фіксуються з огляду на вікові відмінності респондентів. Найменша кількість респондентів (близько 50%), які говорять про низьку ймовірність завершення війни спостерігається серед наймолодшої (18-29 років) та найстаршої (70 років і старше) вікових груп. Цікавим у віковому розрізі є поступова тенденція збільшення кількості респондентів з думкою про високу ймовірність завершення війни зі збільшенням віку. Якщо в наймолодшій групі відповідна кількість респондентів становить 5,4%, то у найстаршій – 12,6%» , - зазначають в опитуванні.

Читайте також: Понад 40% українців не готові до поступок Росії в обмін на припинення збройної агресії

У контексті електоральних симпатій найоптимістичнішою групою є потенційні виборці Президента України Володимира Зеленського. Дана група характеризується як найменшою кількістю опитаних, які говорять про низьку ймовірність завершення війни (46,7%), так й найбільшою кількістю тих, хто займають протилежну позицію, тобто виходять з високої імовірності завершення війни (12,8%).

Електоральною ж групою, яка є найменш оптимістичнішою щодо завершення військових дій в ОРДЛО, є потенційні виборці лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка. Більше ніж дві третини з них (68,0%) говорять про низьку імовірність завершення й лише 6,4% – про високу.

Опитування проводилось упродовж 6-18 лютого. Метод – CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing), або особисте інтерв'ю (F2F) за допомогою планшетів та смартфонів за місцем проживання.

Було опитано 2000 респондентів віком 18 років і старше у всіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та ОРДЛО.

Читайте також: Половина українців готові воювати чи допомагати армії

Статистична похибка вибірки із імовірністю 0,95 не перевищує: ±2,3% для показників, близьких до 50%, ±1,9% для показників, близьких до 25%, ±1,3% - для показників, близьких до 10%, ±1,0% – для показників, близьких до 5%.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з опитуванням Центру суспільно-інформаційних технологій «Соціальні перспективи», абсолютна більшість українців (52,8%) вважає, що в країн Заходу є важелі впливу, які можуть змусити Російську Федерацію до завершення війни на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.