Пентагон заявляє, що РФ за останні дні посилила військову присутність поблизу України

Росія впродовж останніх двох діб збільшила чисельність та оснащеність своїх військ у районах поблизу кордону України, а також на території Республіки Білорусь.

Про це повідомив речник Пентагону Джон Кірбі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Путін продовжує підвищувати готовність. Він надалі створює для себе більше варіантів», - заявив представник оборонного відомства США

За його словами, Росія зосередила біля України піхотні й бронетанкові підрозділи, артилерію, повітряні й протиракетні системи, а також ударну авіацію. Крім того, в Чорному морі сформоване потужне угруповання десантних кораблів. При цьому РФ продовжує нарощувати чисельність особового складу та військової  техніки.

Кірбі зазначив, що Сполучені Штати діляться з Києвом оцінками розвідки. А також нагадав, що наразі триває дипломатична взаємодія між США і РФ. За його словами, глава МЗС Росії Лавров підтвердив у понеділок, що для дипломатії існує простір.

Читайте також: США продовжують вважати високою ймовірність вторгнення Росії в Україну

Речник Пентагону також підкреслив: якщо Путін прийме рішення про наступ, він стикнеться із серйозною відповіддю, але Росія все ще може уникнути цього, якщо негайно забезпечить деескалацію та погодиться на конструктивні переговори.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу відбулися контакти на рівні глав зовнішньополітичних та оборонних відомств США й Росії щодо напруження, яке створила Москва навколо України. Того ж дня відбулася телефонна розмова Байдена з Путіним. Глава Білого дому особисто попередив про серйозні наслідки для російської економіки, а також для режиму в Кремлі в разі подальшої агресії проти України.