Україна проситиме Туреччину позачергово поставити бронежилети та шоломи

Україна звернеться з проханням до Туреччини щодо поставок поза чергою систем захисту – бронежилетів та шоломів. 

Про це сказав на брифінгу міністр оборони Олексій Резніков, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні будемо вести розмову з моїм колегою щодо можливості поставок систем захисту. Оскільки величезна черга, як з’ясувалось, країн НАТО на закупівлю цих систем. Ми будемо вести розмову про можливість у позачерговий спосіб дати можливість Україні придбати системи захисту. Просити, щоб нам пішли назустріч, зважаючи на особливий період», - сказав Резніков.

Читайте також: На кордонах України налічується близько 115 тисяч російських військових – Резніков

Крім того, він зауважив, що Туреччина, як і Україна, є Чорноморською державою. І ми будемо обговорювати можливість співпраці в акваторії Чорного моря між військово-морськими силами Туреччини та України. Він нагадав, що на верфях Туреччини будується крейсер для потреб українського морського флоту.

Резніков повідомив, що на сьогоднішній зустрічі з його турецьким колегою планується підписання рамкової угоди у сфері високих військових технологій. Одним із прикладів наповнення цієї угоди буде будівництво заводу Bayraktar, на якому виготовлятимуть БПЛА. Їх виготовлятимуть саме в Україні, і буде створено центр навчань для управління БПЛА. Міністр також повідомив, що для наступного покоління БПЛА Bayraktar використовуватимуться українські двигуни виробництва «Мотор Січ». Це вже будуть українсько-турецькі БПЛА Bayraktar.

Читайте також: У Криму не спостерігається формування ударних груп для наступу - Резніков

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 2 лютого заявив, що Україна та Туреччина підпишуть 12 міждержавних угод, які виведуть на новий рівень співпрацю двох країн як у питаннях економіки, так і у сфері високих технологій. Раніше повідомлялось, що Україна і Туреччина продовжують активну співпрацю у сфері ОПК. Зокрема, будівництво першого з чотирьох корветів типу «Ада», яке реалізується в Стамбулі, завершено на третину. Крім того, 25 вересня 2021 року українське АТ «Мотор Січ» та турецька військова компанія Baykar Makina підписали угоду про співпрацю Кабінету Міністрів України та уряду Турецької Республіки.