Місія ОБСЄ виявила двісті одиниць техніки окупантів поза місцями зберігання

Російські окупаційні війська на тимчасово окупованій території в районі ООС розмістили 210 одиниць озброєння та військової техніки з порушенням лінії відведення.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба штабу ООС з посиланням на звіт Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ від 16 вересня.

«Патрулями СММ ОБСЄ зафіксовано розміщення на тимчасово окупованій території 210 одиниць озброєння та військової техніки, яка розміщена з порушенням лінії відведення, у зоні якої згідно з пунктом 5 Меморандуму від 19 вересня 2014 року розміщення важкого озброєння та військової техніки заборонено», - йдеться в повідомленні.

Так, зазначається, що на полігоні, який розташований поблизу населеного пункту Тернове (57 км східніше Донецька), виявлено 44 бойових броньованих машин та 7 самохідних гаубиць 2С1 “Гвоздика”. Неподалік населеного пункту Покровка (36 км східніше Донецька) виявлено 13 бойових броньованих машин та 3 реактивні системи залпового вогню БМ-21 “Град”. На полігоні поблизу населеного пункту Міусинськ (62 км південніше Луганська) виявлено 49 бойових броньованих машин, 13 танків (невстановленого типу), 11 буксированих та 8 самохідних гаубиць (невстановленого типу), 1 зенітний ракетний комплекс (невстановленого типу). Неподалік населеного пункту Тернове (57 км східніше Донецька) виявлено 9 танків Т-72, 2 зенітно-ракетних комплекси 9К35 “Стріла-10”.

Читайте також: Окупанти минулої доби вісім разів зривали «тишу» в зоні ООС

Крім того, за даними місії ОБСЄ, поблизу населеного пункту Покровка (36 км східніше Донецька) розміщено 31 танк Т-72, 7 буксированих гаубиць Д-30А “Жаба” калібру 122-міліметри, 2 протитанкові гармати МТ-12 “Рапіра” та 3 міномети 2Б9 “Волошка”. Неподалік населеного пункту Міусинськ (62 км на південний захід від Луганська) виявлено 6 реактивних систем залпового вогню (невстановленого типу). Також поблизу населеного пункту Лобачеве (13 км східніше Луганська) виявлено1 бойову броньовану машину, ймовірно БМП.

В пресслужбі вкотре наголосили, що підрозділи Збройних сил України знаходяться на позиціях і неухильно дотримуються зобов’язань, щодо всеосяжного режиму припинення вогню, які були досягнуті в рамках зустрічі Тристоронньої контактної групи.

Як повідомляв Укрінформ, 17 вересня спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронньої контактній групі Мікко Кіннунен заявив, що протягом перших двох тижнів вересня на сході України фіксувалося в середньому 273 порушення режиму припинення вогню за день - на 30% більше, ніж у серпні. Місія України при ОБСЄ заявляла, що з початку вересня російські окупаційні сили вчинили 85 збройних провокацій на сході України, внаслідок чого загинули четверо українських військовослужбовців, ще 36 дістали поранення.