Катування українських військовополонених у Сніжному – підозрюють російського офіцера

Кадровому російському офіцеру повідомили про підозру у катуванні полонених українських військовослужбовців у незаконних в’язницях терористичної організації «ДНР», облаштованих у Сніжному Донецької області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва ОГП кадровому військовому збройних сил Російської Федерації повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, громадянин РФ, будучи кадровим офіцером розвідувального органу ЗС Росії, з липня до серпня 2014 року здійснював контроль за незаконними в’язницями терористичної організації «ДНР», облаштованими у місті Сніжне. Там він особисто жорстоко поводився з військовослужбовцями Збройних сил України, які були захоплені у полон під час бойових дій. Підозрюваний застосовував тортури шляхом завдання ударів руками і ногами, а також вчиняв імітації позасудових розстрілів полонених українських воїнів з метою їхньої деморалізації та отримання відомостей військового характеру.

Читайте також: Бойовика «ДНР» судитимуть за катування в донецькій «Ізоляції»

Відповідно до ст. 130 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року, ст. 11 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 8 червня 1977 року, ці дії є серйозними порушеннями міжнародного гуманітарного права.

Досудове розслідування у кримінальному проваджені здійснюють слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України.

Як повідомляв Укрінформ, ватажка «ДНР» Ігоря Безлера судитимуть за катування та вбивство у 2014 році у тимчасово окупованій Горлівці підприємця і правоохоронця.