ОБСЄ фіксує трикратне збільшення порушень «тиші» на сході України

Із 21 березня по 6 червня СММ ОБСЄ зафіксувала близько 21 тис. порушень режиму припинення вогню на сході України, що майже втричі більше, ніж за відповідний звітний період з 1 січня по 20 березня 2021 року.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив під час засідання Постійної ради ОБСЄ Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк, посилаючись на відповідні дані СММ.

"Як повідомляє СММ, кількість порушень режиму припинення вогню зросла майже втричі – з 7,5 тис. до майже 21 тис., з географічним розповсюдженням збройного насильства на всю довжину лінії зіткнення", - заявив Цимбалюк у своїй заяві у відповідь на звіти присутніх на засіданні cпецпредставника Діючого голови ОБСЄ Гайді Грау та голови СММ ОБСЄ в Україні Халіта Чевіка.

Український посол вказав на те, що це стрімке зростання кількості порушень перемир’я розпочалося в березні – саме тоді, коли Росія нарощувала свої війська на кордоні з Україною та на тимчасово окупованих нею українських територіях.

Крім того, протягом цього ж періоду, починаючи з 21 березня, СММ зіткнулася із зростанням випадків "глушіння" сигналу GPS безпілотників Місії: ця кількість зросла у майже чотири рази – із 166 до 619. "Передусім, цілями були БПЛА дальнього радіусу дії, які здатні виявляти незаконну військову діяльність Росії через державний кордон, у тому числі у нічний час. І це не могло бути співпадінням", - додав Цимбалюк.

Читайте також: Окупанти шість разів порушували «тишу», поранений боєць ООС

Протягом періоду з 21 березня по 6 червня СММ ОБСЄ також фіксувала зростання кількості озброєння, яке було розміщено з порушенням ліній відведення – з 435 до 670 одиниць. "Переважна більшість цього озброєння (цього разу 87%), як і раніше, було зафіксовано на тимчасово окупованих Росією територіях. Ця кількість була б іще більшою, якби російська сторона не обмежувала свободу пересування СММ", - заявив очільник місії України в ОБСЄ.

Він підкреслив, що всі ці цифри Місії ОБСЄ засвідчують масштаб військових загроз Україні з боку Росії "як частини зусиль Кремля з примусу України слідувати нав'язаним Росією шляхом врегулювання конфлікту".

Як повідомляв Укрінформ, російські окупаційні війська станом на 17.00 8 липня шість разів відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил. Внаслідок обстрілів один український захисник отримав кульове поранення.