З початку року на сході України загинули 26 українських військових - Мендель

Від липня 2020-го за пів року дії домовленостей щодо припинення вогню на лінії фронту загинули п'ять українців, але вже починаючи з цього року Україна втратила 26 своїх захисників.

Про це у програмі "Взгляд с Банковой" телеканалу "Дом" заявила прессекретарка Президента Юлія Мендель, передає Укрінформ.

Вона акцентувала, що Україна не планує наступ на окуповані території Донбасу.

"Але інша справа — це Росія. Весь світ сьогодні говорить про скупчення російських військ біля українського кордону. Уздовж східного кордону вже сконцентровано 40 тис. російських військових, стільки ж в окупованому Криму. А тепер питання: чи може Росія наступати? Так, і ми це бачили 2014 року. Але оцінювати ситуацію потрібно тверезо, піддаватися паніці та посилювати становище — це така ж дурість, як недооцінювати реальність загрози", — сказала прессекретарка Президента.

Читайте також: Пєсков заявляє, що переміщення російських військ - це «особиста справа» Кремля

Мендель нагадала, що в липні 2020 року було досягнуто нових домовленостей дотримання режиму повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі. Однак цієї зими відновилися активні обстріли.

"За пів року, які дотримувалися режим тиші, було всього п'ять загиблих з нашого боку. А вже цього року, за трохи понад трьох місяців загинули 26 українських військових. Ця сумна статистика показує, що нехай хоч крихкий, але все ж баланс був порушений", — сказала вона.

Читайте також: Зеленський відвідав передову і вшанував пам’ять загиблих військових

Мендель підкреслила, що стійке переконання команди Президента — "до миру повинні вести тільки перемовини".

"Саме тому ми добиваємося перемовин Нормандського формату і будемо рухатися до миру усіма можливими дипломатичними способами", — резюмувала вона.

Читайте також: Блінкен попередив Росію про наслідки агресивних дій щодо України

Як повідомляв Укрінформ, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході й на півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно РФ веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти нашої держави.

6 квітня також стало відомо, що окрім стягування військ до українського кордону Росія почала контрольну перевірку боєготовності армії.