Україна підписала угоду про закупівлю ударних турецьких дронів

Відео

Президент України Петро Порошенко повідомив, що підписано угоду про закупівлю для українських військових ударних турецьких дронів Bayraktar TB2.

Про це глава держави написав у Facebook.

“Як ми і домовлялися з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, підписано угоду про закупівлю для українського війська ударних турецьких дронів Bayraktar TB2”, - написав Порошенко.

За його словами, ці новітні ударні безпілотники оперативно-тактичного рівня, окрім вискотехнологічних характеристик, також можуть бути доозброєні сучасним високоточним ракетним озброєнням для знищення бронетехніки, інженерних та фортифікаційних споруд, а також морських цілей.

Читайте також: Порошенко пообіцяв українській армії стандарти НАТО в 2020

Порошенко зазначив, що угода між державною компанією "Укрспецекспорт", що входить до складу державного концерну "Укроборонпром", та турецькою компанією Baykar Makina є частиною заходів із розширення військово-технічного співробітництва між Україною та Туреччиною, та “цілковито відповідає стратегічному курсу України до Альянсу - його стандартів та відкритого світового ринку озброєння, у який успішно інтегрується український оборонно-промисловий комплекс”.

“Продовжуємо переозброювати українську армію сучасними зразками, що відповідають стандартам НАТО”, - наголосив Президент.

Як поінформували у концерні "Укроборонпром", до складу якого входить "Укрспецекспорт", згідно з угодою українська армія найближчим часом отримає партію ударних дронів Bayraktar TB2, значний запас високоточного та звичайного озброєння до них, послуги з навчання операторів та технічного персоналу, а також гарантійне обслуговування протягом декількох років.

Bayraktar TB2 – це ударний безпілотник оперативно-тактичного рівня з розмахом крил у 12 метрів і та радіусом дії у 150 км, здатний перебувати у повітрі протягом 24 годин. Максимальна злітна маса цього безпілотника становить 560 кг за максимальної ваги корисного навантаження 50 кг. Окрім того, Bayraktar TB2 оснащений системою автоматичного зльоту та посадки, що значно спрощує його експлуатацію.

У концерні повідомили, що нині опрацьовується створення на базі запорізького ДП "Івченко-Прогрес" спільного українсько-турецького підприємства з виробництва комплектуючих до безпілотної техніки, зокрема двигунів та іншої авіоніки.

ДК "Укроборонпром" працює над поглибленням співпраці з оборонними компаніями Туреччини. Нині реалізується ціла низка спільних проектів: створення літака Ан-188, інтеграція українських засобів захисту у турецьку бронетехніку, постачання в Україну захищених цифрових засобів зв‘язку тощо.