Рисі, Тигри та Мустанги: Наєв розповів про новітню зброю РФ на Донбасі

РФ продовжує направляти на тимчасово окуповані території Донбасу новітнє озброєння власного оборонно-промислового комплексу.

Про це заявив командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв в інтерв’ю виданню "Військо України".

"Російська Федерація не припиняє направляти на тимчасово окуповані території Донбасу озброєння власного оборонно-промислового комплексу, серед них і новітні зразки. Зокрема, підтверджено, що з 2014 року й до сьогодні були передані танки модифікацій Т-72Б (зразок 1989 року), Т-72БА (1999 рік), Т-72Б3 (2011 рік), броньовані машини БТР-82А, БТР-80 та БМД-2, бронеавтомобілі "Рысь", "Тигр" та "Мустанг", - поінформував він.

За його словами, державний кордон України також перетнули системи протиповітряної оборони Збройних сил Росії, зокрема, зенітні комплекси "Панцирь-С1", "Стрела-10", локаційна станція "Каста-2Е2", переносний ракетний комплекс "Іва".

Наєв також нагадав про поставку до України ракети ЗРК "Бук-М1" із Західного військового округу РФ, якою, за його словами, 17 липня 2014 року збито малайзійський Boeing-777, внаслідок чого загинуло 298 пасажирів.

За словами командувача, крім іншого, противник активно застосовує засоби радіоелектронної боротьби, безпілотні літальні апарати, міни та вибухові пристрої.

Читайте також: Командувач ООС проінспектував переобладнані блокпости

Наєв зазначив, що вся виявлена техніка документується Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні. Так, 28 липня безпілотником місії виявлено відразу чотири новітні російські комплекси радіоелектронної боротьби "Леер-3", "Красуха-2", "Биліна" та спеціальний апарат для перешкод безпілотникам "Репелент-1".

Згадані зразки, як зазначає Наєв, виготовлені у РФ упродовж останніх років, а деякі, наприклад, "Биліна", будуть взяті на озброєння російської армії лише цього року після відповідних випробувань, які, "фактично відбуваються на території України".