Геращенко: Бойовики "на словах" підтверджують у себе два десятки наших бранців

Бойовики ОРДЛО неофіційно підтверджують утримання в своєму полоні двох десятків українських бранців, вимагаючи при цьому передати їм кілька сотен злочинців.

Про це повідомила перший заступник Голови Верховної Ради, Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Ірина Геращенко на своїй сторінці Facebook щодо підсумків переговорів у ТКГ. 

"На жаль, попри всі зусилля колег і готовність до здорових компромісів, немає жодного просування і прогресу ані в питанні відкриття КПВВ «Золоте», ані в початку відбудови зруйнованого бойовиками мосту в Станиці Луганській (до цього проекту готові долучитися МКЧХ), ані в створенні механізму пошуку зниклих безвісти, ані в звільненні заручників. Росіяни не хочуть забирати своїх, бойовики на словах підтверджують у себе два десятки наших бранців, при цьому не дають жодних списків і вимагають передати ім кілька сотен злочинців", - зазначила Геращенко.

Читайте також: Росіяни і їх маріонетки відмовили в допуску до місця вибуху у Горлівці - Геращенко

За її словами, Російська Федерація зумисне блокує можливий прогрес у цих питаннях до виборів.

"Враження, що РФ включила режим «блок» до виборів, тим часом в російських і сепарських ЗМІ дуже лають президента Порошенка й нахвалюють інших кандидатів і кандидаток", - уточнила вона.

Також Геращенко акцентувала увагу на тому, що попри обурення ОБСЄ та української сторони підготовкою  псевдовиборів на окупованих територіях "маріонетки РФ  продовжують активно розігрувати цей брудний кремлівський сценарій і готуватися до «виборів руководітєлєй рєспублік»". Політик підкреслила, що такі дії значно ускладнюють і роблять ще більш нервовими і без того непрості мінські переговори.

"Сценарій «виборів» - це один з елементів ескалації і на переговорах , й на Донбасі, які запускає Путін, на жаль", - уточнила вона.

Як відомо, у Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Як повідомляв Укрінформ, раніше спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявив, що осінні вибори на Донбасі, оголошені проросійськими бойовиками з самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", нелегітимні і порушують логіку мінського процесу. Він пояснив, що йдеться про окуповані території, де відсутні базові умови безпеки.

7 вересня бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей призначили на 11 листопада "вибори". Згідно з рішенням так званих "парламентів" терористичних "ЛНР" і "ДНР", будуть вибирати як ватажків, так і "депутатів".

У МЗС України заявили, що наміри окупаційної адміністрації РФ провести так звані позачергові вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу грубо порушують зобов'язання Росії як сторони Мінських домовленостей.