"Різдвяне перемир'я": ОБСЄ заявляє про 44 випадки обмеження доступу в ОРДЛО

 Упродовж «різдвяного» перемир'я спостерігачі СММ 44 рази стикались в ОРДЛО з необгрунтованим обмеженням доступу.

На цьому наголосила прес-секретар представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер за результатами засідання ТКГ в Мінську у середу у себе на сторінці у Facebook.

«Так, впродовж «різдвяного» перемир'я спостерігачі СММ 44 рази стикались в ОРДЛО з необгрунтованим обмеженням доступу; у той самий час на підконтрольній уряду України території Місія зафіксувала лише 3 подібних випадки», - написала Оліфер.

Вона підкреслила, що системне перешкоджання роботі спостерігачів не дозволяє Місії ефективно виконувати функції моніторингу і верифікації безпекової ситуації в зоні конфлікту. «Насамперед це стосується районів поблизу українсько-російського державного кордону», - зазначила Оліфер.

Читайте також: Українська сторона в ТКГ вимагає доступу для відновлення зв'язку в ОРДО - Оліфер

Окрім того, за її словами, українська сторона на засіданні ТКГакцентувала увагу на незадовільному виконанні з боку ОРДЛО своїх зобов'язань стосовно розмінування і проведення ремонтних робіт на критичних об'єктах цивільної інфраструктури. «Так, починаючи з 1 січня 2018, українська сторона СЦКК відправила на адресу СММ ОБСЄ 40 заявок на проведення ремонтно-відновлювальних робіт. Водночас, інша сторона дала гарантії безпеки лише в одному випадку», - зазначила прес-секретар Кучми.

Як повідомлялося, в середу відбулося 80-те засідання ТКГ у Міньку з врегулювання ситуації на Донбасі.