Українська сторона в ТКГ вимагає доступу для відновлення зв'язку в ОРДлО - Оліфер

Українська сторона в ТКГ вимагає доступу для відновлення зв'язку в ОРДлО - Оліфер

Укрінформ
Українська сторона вимагає гарантувати безпечний доступ ремонтним бригадам на тимчасово непідконтрольну частину Донецької області для відновлення мобільного зв'язку.

На цьому наголосила прес-секретар представника України у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леоніда Кучми Дарка Оліфер за результатами засідання ТКГ  в Мінську.

«В ОРДЛО продовжують блокувати проведення аварійно-відновлювальних робіт для забезпечення людей мобільним зв'язком. Це питання українська сторона особливо жорстко поставила на засіданні Тристоронньої контактної групи. Ми вимагаємо надати безпечний доступ для ремонтних бригад в район н.п. Оленівка, які б полагодили відповідні технічні пристрої, які знаходяться на непідконтрольній Україні частині Донецької області, та відновили можливість спілкування між громадянами України», - заявила вона.

Окрім того, за словами Оліфер, під час засідання ТКГ координатор економічної підгрупи від ОБСЄ наголосив на необхідності поновлення роботи міжнародної групи експертів щодо вивчення можливих екологічних та інших наслідків підтоплення шахт, робота якої заблокована в ОРДЛО. Вона наголосила, що підтоплення шахт становить собою загрозу масштабного техногенного лиха.

Читайте також: Після візиту Альфано на Донбас Італія дає €2 мільйони гуманітарної допомоги

Оліфер також поінформувала, що українська сторона вкотре звернула увагу на неналежне виконання Росією як стороною конфлікту на Донбасі домовленості ТКГ про запровадження «різдвяного» перемир'я, яке почало діяти з 23 грудня 2017 року. «Відтоді українська сторона зафіксувала лише один день без обстрілів з боку РФ/ ОРДЛО. Хоча загалом кількість обстрілів з боку РФ/ОРДЛО стала меншою, є вкрай тривожним те, що усі обстріли - прицільні, а що другий обстріл відбувається з використанням заборонених Мінськими домовленостями озброєнь (120мм і 82мм міномети, 122 мм артилерія)», - написала Оліфер.

Основною темою роботи гуманітарної підгрупи було звільнення утримуваних осіб. Зокрема, як позитив відзначалося визволення українського військовослужбовця Романа Савкова. "Сподіваємося, що процес звільнення українських заручників триватиме і надалі", - заявила Оліфер.

Водночас вона зазначила, що українська сторона вкотре звернула увагу Російської Федерації на необхідність виконання домовленості лідерів «нормандської четвірки» і ТКГ стосовно відкриття КПВВ «Золоте».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-