Звільнення заручників із ОРДЛО: сторони обмінялися списками

Українська сторона й представники ОРДЛО обмінялися списками утримуваних осіб.

Про це за результатами засідання тристоронньої групи в Мінську повідомила прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Звільнення заручників є основним напрямком роботи гуманітарної підгрупи. В цьому році сторони вже обмінялися списками утримуваних осіб. Вважаємо, що наступне звільнення має відбутися у найстисліші терміни", - зазначила вона.

За словами Оліфер, у 2018 році пріоритетом залишається безпекова складова Мінських угод.

"Завдання №1 – забезпечення всеосяжного і сталого режиму припинення вогню. Українська сторона й надалі вимагатиме виведення іноземних військових формувань з території Донбасу та повернення НЗФ ОРДЛО до лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року", - наголосила прес-секретар.

Читайте також: Звільнення заручників: Президент готує помилування

Вона поінформувала, що Україна в Мінську також поставила питання необхідності забезпечення повного, безперешкодного та безпечного доступу СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, включно із непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону. 

"Окремо вимагаємо гарантування безпеки СММ ОБСЄ з тим, щоби місія могла повною мірою виконувати свій мандат та завдання в частині постійного моніторингу і верифікації виконання безпекових аспектів Мінських домовленостей. Українська сторона очікує на змістовне обговорення в рамках Тристоронньої контактної групи модальностей повернення Україні контролю над кордоном з РФ у Донецькій та Луганській областях. З цією метою просуватимемо створення відповідної робочої підгрупи", - додала Оліфер.

Прес-секретар зазначила, що Україна й надалі лобіюватиме ініціативу Міжнародного Комітету Червоного Хреста щодо створення міжнародного механізму пошуку зниклих безвісти.

"В соціально-економічному блоці основним напрямком роботи є повернення Україні підприємств, які були незаконно захоплені в ОРДЛО у березні 2017 року та скасування усіх актів РФ щодо визнання документів, виданих нелегітимною владою ОРДЛО. В рамках відповідної робочої підгрупи продовжиться робота з повернення в рамках українського законодавства боргів за раніше поставлені ресурси, а також створення і забезпечення діяльності міжнародної групи експертів для вивчення екологічної ситуації на непідконтрольній Україні частині Донбасу", - додала Оліфер.