Яценюк назвав чотири можливі причини виходу росіян із СЦКК

Виведення російських військ зі складу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) свідчить про відсутність бажання РФ виконувати мирні домовленості з врегулювання конфлікту на Донбасі.

Таку думку висловив лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк в прямому ефірі "Свободи слова" на ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Те, що сьогодні зробила Російська Федерація (вихід російських офіцерів з СЦКК – ред.), це - ще один крок і ще одне підтвердження того, що ніяких мирних домовленостей Росія не збирається виконувати", - сказав він.

На переконання Яценюка, цим рішенням РФ хоче заявити, що вони нібито не є стороною конфлікту.

Крім того, за словами лідера "Народного фронту", Путін використовує цю ситуацію у власних передвиборчих цілях, оскільки "українська карта, як каже російський президент, буде основною в його внутрішньополітичній боротьбі, бо йому більше нічого продавати своєму російському народу".

Читайте також: Геращенко: Вихід Росії з СЦКК і обстріл Новолуганського - ланки одного ланцюга

По-третє, додав Яценюк, таким кроком Росія намагається поставити Україну і весь західний світ в ситуацію, де РФ буде нав’язувати свої правила по введенню миротворчої місії на територію Донецька і Луганська.

"І по- четверте, я думаю, що Путін сам усвідомлює, що в’язавшись у війну в Україні, він багато-що втрачає. І вони зараз моделюють ситуацію, як би так придумати, щоб повернути Донецьк і Луганськ Україні, але на російських умовах", - резюмував лідер "Народного фронту".

Читайте також: Тимчук розповів, що Кремль хоче "вичавити" із ситуації з СЦКК

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок, 18 грудня, МЗС Росії поінформувало, що російські представники СЦКК залишать Україну 19 грудня через "напружену морально-психологічну обстановку". За даними української розвідки, через намір відкликати російських офіцерів із СЦКК противник може вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції.