Посольства стурбовані відновленням військових дій на Донбасі

Донорська та дипломатична спільнота закликає полегшити надання гуманітарної допомоги населенню Сходу України.

Донорська та дипломатична спільнота, що підтримує надання допомоги населенню, яке постраждало внаслідок конфлікту на Сході України, закликає всі сторони дотримуватися міжнародного гуманітарного права та забезпечити доступ гуманітарної допомоги до всіх, хто її потребує, особливо до тих, хто перебуває на непідконтрольних територіях, де потреби є найбільшими. Про це йдеться у спільній заяві донорських організацій та посольств, оприлюдненій на Facebook-сторінці Посольства Канади в Україні.

"Згідно з даними групи організацій, що надають гуманітарну допомогу в Україні на чолі з ООН, у 2018 році гуманітарні потреби залишатимуться значними, і, ймовірно, стануть ще більш суворими та складними... Донорська та дипломатична спільнота закликає до надання повного доступу гуманітарним організаціям для надання допомоги на територіях, що не контролюються урядом, враховуючи, що потреби там є найбільшими. Ми визнаємо, що складні верифікаційні процедури щодо реєстрації внутрішньо-переміщених осіб та заборона переміщення комерційного вантажного транспорту через лінію зіткнення надалі загострюють гуманітарні потреби по обидва боки лінії зіткнення", - йдеться у документі.

Автори заяви також висловили глибоку стурбованість систематичним порушенням режиму припинення вогню і серйозне занепокоєння щодо нещодавнього відновлення військових дій поблизу інфраструктурних об’єктів, які здійснюють забезпечення водою, електроенергією та газом населення Донецької області. 

Вони акцентували, що з початком зими будь-яке істотне порушення надання основних послуг, таких як постачання води, електроенергії та опалення посеред мінусових температур може мати серйозні наслідки для мільйонів українців. 

"Ми закликаємо всі сторони дотримуватися міжнародного гуманітарного права та забезпечити доступ гуманітарної допомоги до всіх, хто її потребує, особливо до тих, хто перебуває на непідконтрольних територіях, де потреби є найбільшими", - зазначили автори документа.

Донорська та дипломатична спільнота також закликала уряд України зробити все можливе, щоб захистити свободу пересування для населення шляхом покращення умов на пунктах пропуску між підконтрольною та непідконтрольною територіями, та доступ до основних послуг, включаючи пенсії та соціальні виплати.

"Ми відзначаємо відповідальність та спроможність уряду України щодо полегшення страждань шляхом надання критичних послуг своїм громадянам, починаючи зі спрощення реєстраційних та верифікаційних процедур, та подальшої роботи щодо визначення тривалого рішення щодо внутрішньо-переміщених осіб, включно з питаннями житла. Прикладом практичного підходу уряду було би відображення потреб Донбасу у національних реформах, включаючи реформу охорони здоров’я та соціального захисту: згодом це сприяло би інтеграції всього Донбасу", - вважають автори заяви.

Читайте також: "Блакитні шоломи" на Донбасі можуть стати першим кроком до сталого миру - Габріель

Насамкінець вони пообіцяли, що продовжать працювати разом з урядом України над посиленням зусиль щодо полегшення ситуації, а також над заповненням прогалин між гуманітарною допомогою та урядовими послугами за допомогою фінансування програмами розвитку. 

До заяви приєдналися посольства Канади, Естонії, Франції, Норвегії, Швеції, Швейцарії, США, Великої Британії та Представництво Європейського Союзу в Україні.