У Раді готують запит до ОБСЄ про зміну складу спостерігачів на Донбасі

Народні депутати України готують запит до ОБСЄ з проханням надати офіційну інформацію про зміну динаміки присутності представників тих чи інших країн, передусім Росії, у Спостережній моніторинговій місії по роках і місяцях.

Про це повідомила у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради України, член гуманітарної підгрупи в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

"Ми з повагою і подякою ставимося до роботи СММ ОБСЄ, їх важливого внеску у відновлення миру на Донбасі. Ми жорстко реагуємо на будь-який факт агресії проти СММ ОБСЄ і недопуску до територій. Водночас ми й надалі дуже чітко будемо моніторити склад місії і виступати за те, щоб там були дійсно незалежні спостерігачі... Вже сьогодні разом з колегами-депутатами ми готуємо запит до ОБСЄ з проханням надати офіційну інформацію по роках і місяцях, як змінювалася динаміка присутності представників тих чи інших країн у місії, в першу чергу РФ", - написала Геращенко.

Вона зазначила, що питання складу місії СММ ОБСЄ є надзвичайно важливим і чутливим для українців. Українська сторона порушувала його на десятках політичних і дипломатичних зустрічей. "Ми говорили про несприйняття збільшення присутності росіян в СММ з головуючими в ОБСЄ тодішнім міністром закордонних справ ФРН паном Штанмайєром і нинішнім, Австрії, Себастьяном Курцем, з послами країн-членів ОБСЄ, бо це принципово", - наголосила перший віце-спікер.

Читайте також: Місія ОБСЄ відреагувала на заяву Геращенко

За словами Геращенко, вона втішена оперативністю, з якою ОБСЄ відреагувала на її коментар, що кількість росіян у СММ подвоїлася, а також аргументацією, що з січня 2017 їх, навпаки, зменшилося з 39 до 35.

"Але 35 - не 20. І взагалі, мільйони українців задаються питанням: що серед цивільних шановних спостерігачів роблять представники країни-агресора?... В місії СММ ОБСЄ дійсно працюють незалежні спостерігачі 44 країн, але жодна з цих країн, окрім Росії, не нападала на Україну, не вбивала наших громадян, не брала їх у заручники, не крала наших територій, не вивозила наші демонтовані заводи, не калічила наших людей, не відтяпувала наші території. Тому наша увага до присутності росіян і надалі буде особливою", - підкреслила Геращенко.

Вона нагадала, що, дійсно, місія починалася з 511 спостерігачів, потім, у найгарячіші дні 2015 була значно збільшена, за що Україна дякує ОБСЄ, більшість спостерігачів представляють країни ЄС, США і Канаду.

"Але в місії є й росіяни - громадяни країни-агресора. До речі, в коментарі я зазначила, що в місії значно збільшилася й присутність лояльних до Москви країн, тих, які голосували проти українськоі Резолюції в Генасамблеї ООН щодо порушення РФ прав людини в Криму. Наприклад, за цей час у місії у 8 разів виросла присутність білорусів, (а це ж союзна з РФ держава), з 1 до 8 представників. І коли представництво збільшується з 1 до 8, це означає, що воно виросло у 8 разів. Так само, з 1 до 9 збільшилося представництво Сербії. На січень у місії також 16 представників Киргизстану, 9 представників інших країн СНД", - констатувала перший заступник Голови Верховної Ради.

Насамкінець Геращенко підкреслила, що український парламент також категорично проти будь-якої присутності бодай одного росіянина в можливій миротворчій місії ООН.