Путін намагається просунути ідею «нової Ялти» – експертка

Президент РФ Володимир Путін намагається просунути ідею «нової Ялти» – домовитися із Заходом про розподіл сфер інтересів. Однак розмова з президентом США Джо Байденом дала йому зрозуміти, що США та союзники дадуть відповідь рішучими економічними заходами у разі військової ескалації на сході України.

Про це заявила завідувачка відділу Головної редакції Укрінформу «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» Марія Сагайдак під час дискусії «Інфодемія ескалації: чи переходимо з червоної зони до помаранчевої?».

«Переговори Москви з Вашингтоном – це було власне те, чого домагалася російська дипломатія. Путіну було важливо знову засвітитися і показати, що він приймає рішення, задає настрій. І, як говорить про це російська пропаганда, – ініціює багатосторонні переговори з метою збереження миру в Європі», – розповідає вона.

За словами експертки, російські ЗМІ активно просували меседж про те, що Путін вийшов після розмови з Байденом переможцем. Однак за підсумками цієї зустрічі першими з публічними заявами виступили американські джерела, тоді як Росія витримала нехарактерну для себе паузу.

«Усі свідчення від західних партнерів говорять про те, що згоди виконувати ультиматум Путіна ми зараз не бачимо. І принцип про те, що Росія не має права визначати лінію поділу у Європі, дуже довго проголошувався як в США, так і в Європі. І зараз публічно ні Байден, ні європейські лідери від цього відступати не будуть», – підкреслює Сагайдак.

Вона додала, що шантаж Путіна не спрацював – його очікування отримати гарантію того, що НАТО не буде розширюватися на схід, не справдилися.

«Після цієї розмови не варто очікувати, що Путін змінить свою поведінку. А «червоні лінії» для нього не мають ніякого значення. Потрібно зберігати пильність щодо того, що відбувається, і не розраховувати на розрядку [ситуації]», – підсумувала представниця Центру.

Як повідомлялося, 7 грудня президенти РФ та США поспілкувалися за допомогою закритого відеоконференцзв'язку. Згодом Байден обговорив результати з європейськими союзниками. 9 грудня президенти України та США обговорили результати розмови Байдена з Путіним, формати врегулювання конфлікту на сході України та українські реформи. За інформацією Білого дому, Байден підтвердив свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також закликав Росію до деескалації.

На початку грудня в МЗС РФ заявили, що Росія наполягає на конкретних термінах вироблення правових гарантій нерозширення НАТО на схід.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив рішення союзників про майбутнє членство України в Північноатлантичному альянсі і наголосив, що Росія не має права вето на нього.

В адміністрації президента США заявили, що не прийматимуть будь-яких спроб Росії провести «червоні лінії» для розширення НАТО на схід, та підтвердили прихильність принципам, що кожна країна вирішує сама, якою має бути її власна безпека.