Філіппіни знову заявили про застосування китайськими кораблями водометів проти їх суден

Філіппіни знову заявили про застосування китайськими кораблями водометів проти їх суден

Укрінформ
Берегова охорона Китаю у вівторок «видворила» два судна Філіппін із вод, прилеглих до спірної мілини Скарборо в Південнокитайському морі. У Манілі заявили, що китайці застосували водомети й пошкодили їх судна.

У Пекіні наполягають на законності дій своїх кораблів, передає Укрінформ із посиланням на Берегову охорону КНР.

«Відповідно до закону, берегова охорона Китаю видворила судно берегової охорони Філіппін і ще одне філіппінське урядове судно, які вторглись у води, прилеглі до острова Хуан’янь», - ідеться в повідомленні.

Китайська сторона не наводить деталей «видворення», натомість філіппінське видання ABS-CBN News, із посиланням на речника берегової охорони Філіппін Джея Тарріела, повідомляє, що китайські кораблі вчергове застосували водомети проти філіппінського судна берегової охорони та ще одного судна, що належить Бюро рибальства та водних ресурсів країни, які виконували місію з доставки припасів.

Як розповіла Тарріела, філіппінські судна приблизно в 12 морських милях (близько 22 км) від мілини Скарборо зіткнулися з десятком китайських кораблів, серед яких були 4 кораблі берегової охорони та 6 морської міліції.

Аби перешкодити філіппінцям, китайські кораблі вдались до небезпечних маневрів, а коли це не подіяло й ті продовжували наближатись до спірної мілини, застосували водомети проти філіппінських суден, завдавши їм незначних пошкоджень.

«Незважаючи на переслідування та провокаційні дії берегової охорони Китаю, філіппінські судна продовжують своє морське патрулювання і свої законні операції, щоб підтримати філіппінських рибалок та забезпечити їх безпеку», – зазначила Тарріела.

Нинішній інцидент став останнім, що трапився між двома країнами на спірній мілині в Південнокитайському морі, багатій рибою і традиційному місці рибного промислу філіппінських рибалок.

Протягом останніх місяців Пекін і Маніла неодноразово конфліктували через цю мілину, яка, як вважають Філіппіни, розташована в їх винятковій економічній зоні, але з чим не згоден Китай.

Читайте також: США, Японія і Філіппіни протидіятимуть Китаю в Індійсько-Тихоокеанському регіоні - Kyodo

Раніше обидві сторони заявляли про наміри шукати кращого зв’язку й домовлятись про врегулювання розбіжностей навколо спірних районів Південнокитайського моря, але останнім часом напруга зросла, особливо після рішення Філіппін зміцнити дипломатичні та військові зв’язки зі Сполученими Штатами.

Китай претендує на майже все Південнокитайське море, яким щорічно здійснюється морська торгівля понад $3 трильйони і де має територіальні суперечки з Філіппінами, В’єтнамом, Індонезією, Малайзією та Брунеєм, а також відмовляється визнавати рішення міжнародного арбітражного суду від 2016 року, яким його претензії визнані безпідставними.

Як повідомляв Укрінформ, американські та філіппінські війська з 22 квітня по 10 травня проведуть спільні навчання у кількох філіппінських локаціях поблизу спірного Південнокитайського моря і Тайваню, попри попередження Китаю про посилення напруженості.

Фото: Handout via REUTERS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-