Міністри закордонних справ ЄС закликали Близький Схід «відійти від краю прірви» - Боррель

Міністри закордонних справ ЄС закликали Близький Схід «відійти від краю прірви» - Боррель

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн ЄС, які провели у вівторок у режимі телеконференції надзвичайне засідання Ради ЄС за наслідками атаки Ірану проти Ізраїлю, закликали всі сторони на Близькому Сході виявляти стриманість та припинити подальшу ескалацію.

Про це у вівторок у Брюсселі під час прес-конференції за підсумками віртуальної зустрічі європейських урядовців заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я хочу повторити слова Генерального секретаря ООН… Регіон перебуває на краю прірви, і ми маємо відійти від цього  краю. Ми  постаємо перед свого роду шаховою грою, -  один атакує, інший відповідає,  той знову відповідає,  - і з кожним кроком цієї гри рівень  таких відповідей підвищується. Наприкінці, ми будемо у повній війні. Але це те, що нам не потрібно.  Регіону не потрібна повна війна,  вона не потрібна населенню Гази. Тому що, якщо відбудеться регіональна ескалація, і весь регіон буде у війні, війна в Газі не зупиниться,  і страждання людей в Газі лише зростуть», - підкреслив Боррель

Він зауважив, що метою надзвичайної зустрічі європейських міністрів, що була скликана сьогодні, було формулювання європейської відповіді на події, що розгорнулися протягом минулих вихідних, - на масивну атаку дронів та ракет з Ірану проти Ізраїлю. За словами високого представника ЄС, ця повітряна атака була безпрецедентною, і має залишатися такою у повному значенні цього слова, - тобто, за жодних умов не повторитися у майбутньому. Тому що ця пряма атака Ірану проти Ізраїлю вже призвела до значної ескалації й без того напруженої ситуації в регіоні.

«Міністри сьогодні погодили сильну позицію, із запитом до всіх сторін в регіоні відійти від краю прірви та не впасти в неї…. Всі вони рішуче засудили атаку Ірану та підтвердили зобов’язання ЄС та його країн-членів щодо безпеки Ізраїлю. Третя позиція, - ми залишаємося об’єднаними навколо завдання щодо уникнення подальшої ескалації, та закликали всіх акторів продемонструвати стриманість», - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Генсек ООН закликав до стриманості та деескалації на Близькому Сході після удару по Ізраїлю

Він нагадав, що ця дискусія серед міністрів відбулася напередодні спеціальної Європейської ради, яка розпочинається у середу, а також напередодні зустрічі G7 міністерського рівня, в якій Високий представник ЄС братиме участь також вже у середу, 17 квітня.

«У понеділок (22 квітня - ред.) ми матимемо регулярну зустріч Ради міністрів із закордонних справ, цього разу, - в форматі Jumbo, тобто, разом з міністрами оборони. Ми також матимемо зустріч з нашими партнерами з Ради співробітництва країн Перської затоки, під час якої будемо також обговорювати ці теми», - додав Боррель.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією ізраїльських військових, у ніч на 14 квітня Іран запустив понад 300 ракет та безпілотників по Ізраїлю, 99% яких були перехоплені силами ППО Ізраїлю та спроможностями Західної коаліції в цьому регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-