Міжнародна федерація ЧХ не призупинила членство російської філії, попри зв'язки з Кремлем

Міжнародна федерація ЧХ не призупинила членство російської філії, попри зв'язки з Кремлем

Укрінформ
Міжнародний рух Червоного Хреста вирішив не призупиняти членство Російського товариства Червоного Хреста в організації, незважаючи на порушення правил нейтралітету.

Як передає Укрінформ з посиланням на The Gardian, розслідування ЗМІ, оприлюднені в березні низкою видань, виявило численні порушення статуту російською філією ЧХ від початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (МФЧХ) має право призупиняти членство тих, хто порушує принципи нейтралітету й незалежності організації.

Однак після чотириденної зустрічі посадовців МФЧХ у Женеві було ухвалено рішення не призупиняти діяльність російської філії Червоного Хреста, а лише створити наглядовий орган і звернутися до неї з проханням «вирішити виявлені проблеми й можливі порушення» принципів доброчесності.

Цей підхід розкритикували в Україні.

«МФЧХ став захисником Червоного Хреста РФ, а отже, і російської агресії проти України», - заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, «позиція МФЧХ цинічна: організація заплющує очі на той факт, що Червоний Хрест РФ співпрацює з особами та організаціями, які перебувають під санкціями й допомагають у викраденні українських дітей».

Читайте також: Червоний Хрест ще не відповів Україні, скільки разів намагавася відвідати її полонених

Розслідування ЗМІ частково ґрунтувалося на низці витоків кремлівських документів, які свідчать про плани фінансування філій російського Червоного Хреста на окупованій території України.

Також з'ясувалося, що керівники регіональних відділень говорили про необхідність війни з «українськими нацистами» і що працівники Червоного Хреста РФ часто були присутні у формі на заходах з військової підготовки для дітей.

Раніше цього року російський Червоний Хрест підписав меморандум про співпрацю з табором «Артек» у тимчасово окупованому Криму, куди було відправлено частину депортованих українських дітей. Керівник «Артеку» Костянтин Федоренко перебуває під санкціями США та ЄС.

Крім того, голова ЧХ РФ Павло Савчук був членом правління Загальноросійського народного фронту – створеного Кремлем руху, який володіє торговою маркою на знак «Z», що символізує агерсію Росії проти України.

Торік МФЧХ призупинив діяльність Червоного Хреста Білорусі після того, як з'ясувалося, що його керівник носив символ «Z» і висловлював підтримку викраденню українських дітей.

Раніше повідомлялося, що РФ фінансує російський Червоний Хрест окремо з федерального бюджету, а співробітники організації могли знущатися з українських військовополонених у російських колоніях, розміщених, зокрема, числі на тимчасово окупованих територіях України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-