Президент Литви підтримав ідею повернення в Україну чоловіків мобілізаційного віку

Президент Литви підтримав ідею повернення в Україну чоловіків мобілізаційного віку

Укрінформ
Президент Литви Гітанас Науседа і прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте вважають, що Литва має допомогти Україні повернути своїх чоловіків призовного віку, які проживають за кордоном, проте це потребує консультацій на рівні Європейського союзу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє литовський мовник LRT.

«Україна повинна мати свої мобілізаційні плани. Україна повинна мати засоби та інструменти, щоб запросити своїх молодих чоловіків служити своїй батьківщині. Ми повинні співпрацювати з Україною в усіх сенсах», - сказав Науседа під час дебатів на литовському радіо.

Зі свого боку, прем'єр-міністр вважає, що Литва могла б зробити кроки для допомоги Україні, додавши, однак, що деякі заходи необхідно обговорити на рівні ЄС.

«Ми, напевно, могли б шукати якісь способи, щоб переконатися, що людина виконала свій мобілізаційний обов'язок або звільнена від нього, коли ми розглядаємо питання про продовження посвідки на тимчасове проживання. Але нам потрібно працювати не лише з українською владою, але й ширше, оскільки зараз ЄС має так званий тимчасовий захист для українців», - сказала Шимоніте.

Своєю чергою, за даними Департаменту міграції, наразі немає правових підстав, які б зобов'язували Литву допомагати Україні в процесі мобілізації. «Це політичне питання. Той факт, що Україна чи інша країна оголосила мобілізацію, не має на нас жодного впливу, згідно з нашим законодавством. Будь-яка реакція, якщо вона буде, буде політичним рішенням Литви», - сказала голова Департаменту міграції Евеліна Гудзінскайте.

Читайте також: Науседа: Ситуація на українському фронті залежить від західної допомоги

За її словами, для виконання цих рішень в Литві "необхідно буде прийняти деякі національні законодавчі ініціативи. Проте далі виникне «величезне питання про те, як це буде сумісно з законодавством ЄС».

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити усі консульські дії щодо громадян України призовного віку. Голова МЗС Дмитро Кулеба доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном.

Закон про мобілізацію, ухвалений Верховною Радою та підписаний Президентом України, вступить в дію з 18 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-