Вашингтон і Сеул після вето Росії обговорюють новий механізм моніторингу санкцій проти КНДР

Вашингтон і Сеул після вето Росії обговорюють новий механізм моніторингу санкцій проти КНДР

Укрінформ
Сполучені Штати і Південна Корея обговорюють створення нового механізму моніторингу виконання санкцій ООН проти Північної Кореї після накладеного Росією вето на резолюцію Ради безпеки ООН, яка мала продовжити дію моніторингового мандату групи експертів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yonhap.

Новий моніторинговий механізм сторони обговорили під час візиту до Південної Кореї постійної представниці США при ООН Лінди Томас-Грінфілд, яка в Сеулі провела зустрічі з корейськими міністрами закордонних справ Чо Тхе Юлом та оборони Шин Вон Сіком.

У корейському МЗС повідомили, що міністр Чо та посол Томас-Грінфілд висловили глибоке розчарування тим, що спроба продовжити мандат експертної групи в рамках Комітету санкцій ООН щодо Північної Кореї була зірвана через вето Росії.

«Вони обговорили різні способи створення нового механізму моніторингу виконання санкцій проти Північної Кореї», - додали у відомстві.

Yonhap також наводить слова речника Місії США в ООН Нейта Еванса, який сказав, що Томас-Грінфілд і Чо «обговорили наступні кроки для забезпечення продовження після вето Росії підготовки незалежних і точних звітів про розвиток Північною Кореєю програми виробництва зброї масового знищення і ракетної програми та порушення санкцій».

Читайте також: КНДР заявила про успішне випробування нової балістичної ракети з гіперзвуковою боєголовкою

З цією метою сторони домовилися активно співпрацювати в Раді безпеки ООН, у якій Південна Корея і Японія є обраними членами на 2024-2025 роки, а також тісно взаємодіяти в рамках механізму тристоронньої співпраці між США, Південною Кореєю та Японією.

У південнокорейському Міноборони повідомили, що під час зустрічі з міністром Шином Томас-Грінфілд сказала про високу ймовірність виникнення через вето Росії прогалини у виконанні резолюцій РБ ООН стосовно санкцій проти Північної Кореї та запевнила, що США докладуть всіх зусиль для продовження підготовки альтернативних звітів щодо цих санкцій.

За результатами переговорів сторони домовилися співпрацювати для просування проєктів, пов’язаних із резолюціями РБ ООН.

Читайте також: Росія, Китай, КНДР та Іран створять новий світопорядок, якщо Україна програє - колишній генсек НАТО

Як повідомляв Укрінформ, на засіданні Ради безпеки ООН 28 березня Росія наклала вето на проєкт резолюції про продовження мандату групи експертів Комітету з санкцій проти Північної Кореї. Термін дії чинного мандата завершується 30 квітня.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що вето Росії на проєкт резолюції Ради безпеки ООН про продовження мандату групи експертів Комітету з санкцій проти Північної Кореї є фактично зізнанням у військовій співпраці Москви з Пхеньяном.

Фото: Yonhap

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-