Польща пом’якшила вимоги щодо репарацій від Німеччини та запропонувала альтернативу

Польща пом’якшила вимоги щодо репарацій від Німеччини та запропонувала альтернативу

Укрінформ
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський у п’ятницю озвучив значно пом’якшені вимоги Варшави щодо репарацій від Німеччини та запропонував альтернативне розв'язання цього питання.

Як передає Укрінформ, про це міністр сказав в інтерв’ю виданню Spiegel, повідомляє Politico.

Сікорський не повторив вимогу попереднього уряду Польщі щодо компенсації до 1,3 трильйона доларів США за руйнування, спричинені німецькою окупацією. Партія «Право і справедливість» (PiS) висунула таку умову Берліну у 2022 році.

«Якщо Берлін хоче перерахувати гроші - будь ласка! Ми навіть надамо знижку, якщо кошти надійдуть до кінця року. Але якщо серйозно: гроші - важке питання під час війни та кризи», - сказав глава МЗС.

Натомість міністр закордонних справ запропонував уряду Німеччини дати «видимий знак» того, що вона визнає шкоду, завдану Польщі під час окупації, наприклад «центр документації, центр діалогу, який визнає страждання поляків, а також меморіал». Він додав, що це може бути інший знак, до прикладу, відбудова німцями однієї із зруйнованих будівель у Варшаві, можливо, Саксонського палацу.

Сікорський припустив, що німці «також можуть фінансувати медичну допомогу для тих, хто вижив» або здійснити інвестиції у сферу оборони обох країн для захисту від президента Росії Володимира Путіна.

Читайте також: Німеччина і Польща непохитні у підтримці України - Бербок

«Німці мають слабку пам’ять. Вони знають про Голокост і пам’ятають про блокаду Ленінграда і Сталінграда. Проте вони забули, що вони зробили із польським цивільним населенням», - додав очільник польського відомства.

Як повідомляв Укрінформ, 3 січня Варшава офіційно звернулась до керівництва ООН щодо підтримки польської ініціативи виплат Німеччиною воєнних репарацій Польщі за завдані кривди під час Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-