На будматеріали для відбудови потрібно $62,8 мільярда - експерт

На будматеріали для відбудови потрібно $62,8 мільярда - експерт

Укрінформ
Для закупівлі та виготовлення будівельних матеріалів для відбудови Україні потрібно понад 62,8 млрд доларів.

Як передає Укрінформ, про це повідомив директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза", голова комітету Торгово-промислової палати України з питань промислової модернізації Володимир Власюк під час круглого столу "Будівельні матеріали. Готовність до потреб ринку на відбудову".

“Маємо цифру в понад 62 млрд доларів, це дослідження з листопада 2022 року, тож зараз наші потреби значно зросли. Проте вже бачимо колосальний обʼєм та обсяги, які можуть стати викликом для вітчизняного виробника”, - сказав Власюк.

На підтвердження своєї думки він зазначив, що в листопаді 2022 року обсяги житлових руйнувань, завданих Україні армією РФ, становили 74 млн квадратних метрів, а в кінці 2023-го зросли до 89 млн квадратних метрів.

“Це негативна динаміка, причому більшість зруйнованих приміщень зазнали більш інтенсивних пошкоджень. Це пов'язано з активними бойовими діями із застосуванням різного виду озброєння, як приклад - Бахмут”, - уточнив Власюк.

З урахуванням попередньої оцінки експертизи за той же листопад 2022 року, Україна щорічно має витрачати понад 24,5 млрд дол. на створення необхідних для відбудови будівельних матеріалів.

“Тоді ми розрахували потребу для здійснення цього плану за три роки. Проте розуміємо, що сучасні реалії і темпи відбудови зовсім інші, обов'язково переглянемо це рішення. Більш вірогідно, йдеться про п'ять чи навіть сім років”, - пояснив експерт.

Серед причин уповільнених темпів відбудови - обмеження в робочий силі, оскільки багато працівників переїхали за кордон або були мобілізовані до лав ЗСУ.

“Ми також провели оцінку рівня потужностей вітчизняних підприємств з огляду на потреби відбудови. Можемо констатувати, що маємо низку проблемних питань, і через неможливість самостійно їх врегулювати, працюємо над ними спільно з владою”, - заявив голова комітету ТППУ .

За оцінками Власюка, вітчизняні підприємства можуть виробити близько 90% будматеріалів, необхідних на етапі відновлення, однак слід потурбуватися й про співпрацю з міжнародними партнерами. В Україні немає виробництва листового скла і електророзподільних щитів ЕТР, які є у списках необхідного обладнання і матеріалів. Ще по чотирьох позиціях (бетон, цемент, мінвата і ПВХ-профіль) наявні потужності недостатні для покриття очікуваного попиту на етапі відновлення.

“Що довше триватиме війна і зростатиме обсяг руйнувань, здатність сектору покрити попит зменшуватиметься. Тож слід говорити про поле інвестиційних проєктів, і про них нам варто замислитися вже сьогодні”, - додав Власюк.

Він не обійшов увагою й економічну політику галузі будматеріалів, яка має стимулювати i підтримувати попит, в тому числі цивільний, створити умови для бронювання ключових спеціалістів, а також вирішити питання забезпечення виробництв автономною електроенергією.

Читайте також: На Житомирщині відновили 67% пошкоджених через війну об’єктів

Як повідомляв Укрінформ, Німеччина вже працює над тим, аби збільшити приплив приватного капіталу для відбудови України.

Фото: Мінінфраструктури

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-