Роботу в «поліції ДНР» до травня 2022 року не можна кваліфікувати як колабораціонізм - СБУ

Роботу в «поліції ДНР» до травня 2022 року не можна кваліфікувати як колабораціонізм - СБУ

Ексклюзив
Укрінформ
Факт роботи людини в «поліції ДНР» до травня 2022 року не можна кваліфікувати як колабораційну діяльність, але якщо будуть докази її протиправної діяльності проти України за іншими статтям, то вона буде покарана.

Про це повідомила керівник пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа кореспонденту Укрінформу, відповідаючи письмово на запитання: «Чи буде притягатися до відповідальності за українським законодавством людина, яка з 2014 року кілька років працювала в поліції «ДНР», а потім вийшла там на пенсію? Чи вважається сам факт цієї роботи злочином?».

«Сам факт роботи в поліції «ДНР» до травня 2022 року не можна кваліфікувати як колабораційну діяльність, бо стаття Кримінального кодексу України (ст.111 «Колабораційна діяльність») з'явилась тільки у травні 2022 року. Але якщо будуть докази, то можна кваліфікувати за іншими статтями», - пояснила Прищепа.

Щодо правоохоронців-пенсіонерів, які працювали раніше в «ДНР», вона уточнила, що їх можна притягнути до відповідальності, якщо будуть отримані докази їхньої протиправної діяльності у рамках статей 258-3 (участь у терористичній групі), 109 (дії або заклики, спрямовані на повалення Конституційного ладу України) або 110 (посягання на територіальну цілісність і недорканність України).

Читайте також: Колаборанта з Рубіжного, який очолює підрозділ окупаційної «поліції», засудили до 15 років ув'язнення

«Якщо будуть докази, то обов'язково будуть притягнуті до відповідальності. Бо строків давності щодо злочинів проти національної безпеки немає. Але тут потрібні підтверджуючі документи та свідки», - додала Прищепа.

Як повідомлялося, з 2014 року російськи загарбники окупували частину Донецької та Луганської областей та створили там фейкові терористичні утворення «Донецьку народну республіку» та «Луганську народну республіку». Місцеві мешканці стали заручниками загарбників на цих захоплених територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-