Марсіанський гелікоптер NASA Ingenuity завершив свою місію

Марсіанський гелікоптер NASA Ingenuity завершив свою місію

Відео
Укрінформ
Марсіанський робот-гелікоптер Ingenuity, який перший здійснив керований політ на іншій планеті, завершив свою місію та назавжди припинив польоти.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт NASA.

Після 72 польоту 18 січня Ingenuity передав на Землю зображення, на яких було видно, що його роторні лопаті були пошкоджені під час посадки. Це означає, що він не може продовжувати свою місію.

"Історична подорож Ingenuity, першого гелікоптера на іншій планеті, завершилася", - заявив адміністратор NASA Білл Нельсон.

Після завершення польотів команда Ingenuity проведе остаточні випробування систем гелікоптера та завантажить зображення та дані, що залишилися, у бортову пам’ять. Наразі марсохід Perseverance занадто далеко, щоб спробувати зобразити гелікоптер на його останньому аеродромі.

Як повідомляє Reuters, гелікоптер Ingenuity перевершив очікування інженерів, адже для нього було заплановано 30 днів місії та не більше ніж п’ять коротких польотів, а у підсумку апарат здійснив 72 польоти, особливо через те, що він покладався на систему живлення на сонячних батареях, щоб залишатися напоготові та запобігати тріщинам під час екстремально холодних марсіанських ночей.

Гелікоптер пролетів над марсіанською місцевістю в 14 разів більше, ніж спочатку планувалося, зареєструвавши більше двох годин та восьми хвилин польотного часу та подолавши відстань у 17 км під час усіх 72 польотів. Його максимальна висота була виміряна на рівні 24 метри.

Читайте також: Hubble виявив яскраву групу галактик, що «об'єдналися» навколо чорної діри

Як повідомляв Укрінформ, в NASA заявили, що втратили зв’язок з гелікоптером Ingenuity 18 січня, наприкінці його 72-го польоту на Марсі.

Гелікоптер Ingenuity був доставлений на Червону планету разом із марсоходом Perseverance NASA 18 лютого 2021 року. Свій перший політ Ingenuity здійснив 19 квітня. Гелікоптер вартістю 85 млн дол. став першим літальним апаратом, запущеним на іншій планеті.

Фото: NASA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-