Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

У мене тут жучок. Як уберегтися від прослуховування та електронних закладок

У мене тут жучок. Як уберегтися від прослуховування та електронних закладок

Укрінформ
Абсолютної гарантії від цифрових закладок не існує, тому будьте завжди уважними й обачними

Прослуховування, стеження, приховані камери – це те, з чим частіше стали стикатись українські журналісти. Звичайно, існує багато умов і процедурних рішень для санкцій на прослуховування чи стеження, але для нас це не тема статті. Будемо розбиратися з теорією і вчитися розрізняти електронні пристрої перехоплення інформації, або, простіше, цифрові закладки чи так звані жучки.

Цифрові закладки – це електронні пристрої або програми, які використовуються для перехоплення, реєстрації або передання інформації в електронному вигляді й можуть бути вбудовані в різні предмети чи пристрої або використовуватися як програмне забезпечення на комп'ютерах, смартфонах та іншій електроніці. 

Наголошуємо, що цифрові закладки можуть бути використані в різних контекстах, включно з військовими цілями, правоохоронними діями або шпигунством.

ЯКІ ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЗАКЛАДОК-ЖУЧКІВ?

  1. Перехоплення інформації. Можуть перехоплювати аудіо-, відео- або текстову інформацію залежно від типу пристрою.
  2. Спосіб передання інформації. Цифрові закладки можуть передавати перехоплену інформацію через різні канали (радіохвилі, мережі зв'язку, інтернет, або зберігати її локально).
  3. Прихованість. Найчастіше жучки розроблені як непомітні та важкі для виявлення.
  4. Дистанційне керування. Деякі цифрові закладки можуть керуватися віддалено, наприклад змінювати режим роботи або передавати дані залежно від ситуації, що складається.  
  5. Ідентифікація джерела інформації. Є і такі, що можуть ідентифікувати джерело інформації для визначення, звідки її отримано.

Крім того, закладки можуть бути з активним і пасивним перехопленням, де активні передають інформацію в режимі реального часу і пасивні, які накопичують інформацію. Також цифрові закладки можуть бути встановлені як безпосередньо в приміщенні, так і зовні: розташовані поза об'єктом та спрямовані на нього (відеокамери, мікрофони, супутникові системи).

Зазвичай виявлення цифрових закладок – це справа для спеціалістів, адже жучки призначені для таємного використання. Однак задля убезпечення себе від найпростіших та зменшення ризику перехоплення інформації наводимо перелік превентивних заходів.

  1. Регулярна перевірка приміщень. Періодично (залежно від оцінювання ризиків) проводьте ретельну перевірку свого приміщення на наявність невідомих або підозрілих електронних пристроїв.
  2. Використання пристроїв для виявлення аномальної активності. Можна скористатися портативним індикатором поля для виявлення аномальних радіо- або електромагнітних сигналів у своєму приміщенні.
  3. Фізичний захист пристроїв. Забезпечте фізичний захист доступу до важливих пристроїв, таких як комп'ютери, сервери, телефони, щоб запобігти можливому встановленню цифрових закладок. Використовуйте спеціальні наліпки-маркери, які дозволять ідентифікувати, якщо було фізичне втручання у ваш пристрій.
  4. Шифрування комунікацій. Використовуйте шифрування для захисту вашого інтернет-з'єднання.
  5. Оновлення програмного забезпечення. Постійно оновлюйте програмне забезпечення, оскільки нові версії можуть містити покращені заходи безпеки.
  6. Стеження за несправностями в роботі електронних пристроїв. Виявлення незвичайної активності, непередбачуваних витрат енергії чи інших несправностей може бути сигналом можливої атаки.
  7. Фізична безпека приміщення. Гарантуйте фізичну безпеку робочих та житлових приміщень. 
  8. Використання електромагнітних екранів. Екрани або корпуси, що блокують електромагнітні сигнали, можуть допомогти ускладнити перехоплення інформації.
  9. Захист від кіберзлочинців. Використовуйте антивірусне програмне забезпечення та файрволи для захисту від кіберзлочинців, які можуть намагатися віддалено встановити цифрові закладки.

Памʼятайте, що не існує абсолютної гарантії від цифрових закладок, тому будьте завжди уважними та обачними.

Як вберегтися від прослуховування. Інфографіка ІМІ
Як вберегтися від прослуховування. Інфографіка ІМІ

Написано з використанням інформації зі статті “Privacy: An Abbreviated Outline of Federal Statutes Governing Wiretapping and Electronic Eavesdropping” Gina Stevens Legislative Attorney Charles Doyle Senior Specialist in American Public Law

Інститут масової інформації

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-